Lördag 26 Nov
Stockholm

Forskning: En dålig chef kan göra dig sjuk

Man i kostym pekar. Två förkylda personer som snyter sig och är sängliggande.
En dålig chef kan göra en sjuk. Foto: Pixabay / Isabell Höjman/TT

Att det finns dåliga chefer lite varstans​ är nog ingen nyhet. Kanske har vi alla någon gång tyckt att the big boss är orättvis och trångsynt? Men något man kanske inte var medveten om är att en "dålig chef" faktiskt kan göra en sjuk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du sjuk ofta? Förkyld eller kanske bara lite hängig? Kan det vara så att du tycker din chef är "dålig"? Tro det eller ej, men det kan faktiskt finnas ett samband.

Sämre hälsa

För att förstå effekterna av stress på arbetsplatsen har forskare från både Stanford University och Harvard Business School, analyserat resultat på över 200 studier, rapporterar Quartz.

Det visade sig att om du oroar dig för ditt jobb så är det hela 50 procent mer sannolikt til en sämre hälsa. Men, är du inte bara orolig för ditt jobb, utan kanske till och med har ett alltför krävande jobb. Då är det ännu värre, nämligen är det hela 35 procent sannolikt att du då har en diagnostiserad sjukdom av en läkare. Alltså inte att man bara känner sig lite hängig och hemma lite snorig.

Vanligare än man kan tro

Dåliga chefer är dessutom mer vanligt än vad man kan tro. En forskning från American Psychological Association rapporterade att 75 procent av de amerikanska arbetarna anser att deras chef är den värsta och mest stressiga delen av jobbet. För visst ska man ha respekt för chefen, men inte vara rädd, eller?

En intressant del i detta är att över hälften av dessa, alltså 60 procent skulle välja en ny chef före en löneökning. Det säger ju en hel del om deras chefer. Om arbetarna faktiskt tackar nej till mer pengar mot att de istället skulle få en ny chef. 

Psykiskt

– Alltså all stress kan ju leda till psykisk ohälsa. Och har du en dålig chef är det såklart stressande, säger Lisa Nilsson Palmgren, som är Enhetschef och Kurator på Praktikertjänst Psykiatri Vallentuna, till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Känslomässig stress, typ konflikter på jobbet, är ju också betydligt mer betungande för psyket än att exempelvis ha mycket att göra på jobbet, men istället en chef som är stöttande och bra kollegor.

Bekvämlighet

Så, vad kan man göra om man faktiskt jobbar för en riktigt risig chef? Ingenting. Inte särskilt uppmuntrande? För det är ju faktiskt uppenbart att dåliga chefer har en ganska katastrofal inverkan på deras anställdas produktivitet och hälsa, enligt Quartz.

Men varför fortsätter man jobba för en chef man tycker är dålig? Det finns flera teorier men mycket tyder på att man är bekväm. Och det kan man ju kanske känna igen?

Så hur gör man för att undvika "dålig chef"-sjukdomen? Jo, försök att känna igen tecken på en dålig chef innan du sugs för djupt in i jobbet. För ju längre du stannar, desto svårare är det ju faktiskt att lämna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du blir framgångsrik på jobbet. Då borde du nämligen flytta så långt ifrån chefen som det bara är möjligt, det kan du läsa mer om här.

Har du en dålig chef?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.