Man i kostym pekar. Två förkylda personer som snyter sig och är sängliggande.
En dålig chef kan göra en sjuk. - Foto: Pixabay / Isabell Höjman/TT

Forskning: En dålig chef kan göra dig sjuk

Att det finns dåliga chefer lite varstans​ är nog ingen nyhet. Kanske har vi alla någon gång tyckt att the big boss är orättvis och trångsynt? Men något man kanske inte var medveten om är att en "dålig chef" faktiskt kan göra en sjuk.


Är du sjuk ofta? Förkyld eller kanske bara lite hängig? Kan det vara så att du tycker din chef är "dålig"? Tro det eller ej, men det kan faktiskt finnas ett samband.

Sämre hälsa

För att förstå effekterna av stress på arbetsplatsen har forskare från både Stanford University och Harvard Business School, analyserat resultat på över 200 studier, rapporterar Quartz.

Det visade sig att om du oroar dig för ditt jobb så är det hela 50 procent mer sannolikt til en sämre hälsa. Men, är du inte bara orolig för ditt jobb, utan kanske till och med har ett alltför krävande jobb. Då är det ännu värre, nämligen är det hela 35 procent sannolikt att du då har en diagnostiserad sjukdom av en läkare. Alltså inte att man bara känner sig lite hängig och hemma lite snorig.

Vanligare än man kan tro

Dåliga chefer är dessutom mer vanligt än vad man kan tro. En forskning från American Psychological Association rapporterade att 75 procent av de amerikanska arbetarna anser att deras chef är den värsta och mest stressiga delen av jobbet. För visst ska man ha respekt för chefen, men inte vara rädd, eller?

En intressant del i detta är att över hälften av dessa, alltså 60 procent skulle välja en ny chef före en löneökning. Det säger ju en hel del om deras chefer. Om arbetarna faktiskt tackar nej till mer pengar mot att de istället skulle få en ny chef. 

Psykiskt

– Alltså all stress kan ju leda till psykisk ohälsa. Och har du en dålig chef är det såklart stressande, säger Lisa Nilsson Palmgren, som är Enhetschef och Kurator på Praktikertjänst Psykiatri Vallentuna, till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Känslomässig stress, typ konflikter på jobbet, är ju också betydligt mer betungande för psyket än att exempelvis ha mycket att göra på jobbet, men istället en chef som är stöttande och bra kollegor.

Bekvämlighet

Så, vad kan man göra om man faktiskt jobbar för en riktigt risig chef? Ingenting. Inte särskilt uppmuntrande? För det är ju faktiskt uppenbart att dåliga chefer har en ganska katastrofal inverkan på deras anställdas produktivitet och hälsa, enligt Quartz.

Men varför fortsätter man jobba för en chef man tycker är dålig? Det finns flera teorier men mycket tyder på att man är bekväm. Och det kan man ju kanske känna igen?

Så hur gör man för att undvika "dålig chef"-sjukdomen? Jo, försök att känna igen tecken på en dålig chef innan du sugs för djupt in i jobbet. För ju längre du stannar, desto svårare är det ju faktiskt att lämna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du blir framgångsrik på jobbet. Då borde du nämligen flytta så långt ifrån chefen som det bara är möjligt, det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en dålig chef?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.