Varg
Kolmården ska avliva sina fyra vargar - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX/ TT & Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Kolmårdens beslut: Alla vargar avlivas

På Kolmården kommer besökare längre inte kunna se vargar. Djurparken har nämligen nu bestämt sig för att avliva alla vargar som bor i djurparken.


Den populära djurparken Kolmården meddelar nu att de ska avliva sina vargar. Detta är ett beslut som tagits under den senaste tiden. Anledningen till att man väljer att avliva sina fyra vargar är för att de börjar bli till åren och fått problem med hälsan.

– Det har varit ett svårt beslut. Det har växt fram den senaste tiden, veterinärerna har tillsammans med djurvårdarna kommit fram till att det blir bäst så här, säger Filip Johansson, djurchef vid Kolmårdens djurpark, till Norrköpings tidningar. 

Sker under hösten 

Kolmården kommer att avliva sina vargar redan nu under hösten. Trots förlusten av de nuvarande vargarna kommer de inte ta in några nya vargar till parken.

”I samband med att veterinären gjorde bedömningen att vargarna, med anledning av sina hälsoproblem, ska somna in genomfördes en analys av det hägn som används och hur väl det är anpassat till de höga krav som Kolmården ställer för djurens välmående. Analysen ledde fram till valet att inte ta emot nya vargar.”, skriver Kolmården i ett pressmeddelande enligt Expressen

Byggs om

När vargarna inte längre finns kvar kommer djurparken att bygga om vargarnas gamla inhängnad och möjligtvis låta nya djur flytta in där, rapporterar Norrköpings tidningar. 

Inte på grund av dödsolyckan 

2012 skedde en fruktansvärd olycka på djurparken. En kvinnlig djurvårdare hittades död inom vargarnas inhängnad efter att ha blivit attackerad av djurparkens vargar. 

Enligt Johansson har beslutet att avliva de fyra vargarna ingenting att göra med den dödsolyckan. Däremot har djurparken sedan tragedin ändrat sitt arbetsätt och hur de jobbar med djuren i dag, skriver Norrköpings tidningar.

Byter arbetsuppgifter 

De senaste åren har sju personer jobbat med vargarna. När djuren nu avlivas kommer de att få arbeta med andra uppgifter inom rovdjuravdelningen. 

– Det är givetvis tufft för dom, vargarna som finns här nu har varit här sedan de var valpar. Men samtidigt är personalen professionell, de vet vad som är bäst för djuren, säger Johansson till Norrköpings tidningar. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Kolmårdens berg-och dalbana Wildfire. Den kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på Kolmården?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.