Nio dödliga livsmedel du har hemma – och använder dagligen

- 11/11/2018, 20:55

Dessa vanliga livsmedel finns i nästan alla hem. Men skulle du bruka något av dessa i allt för stor mängd så kan det faktiskt leda till din egen död.

1. Vårt älskade kaffe

En kopp för mycket kan faktiskt vara droppen som rinner över. Men då måste du visserligen ha slukat flera liter innan dess. För en person som väger cirka 70 kilo behöver få i sig ungefär 70 koppar för att dosen ska vara dödlig. Det är koffeinet i kaffet som leder till hjärtklappning och som till slut kan orsaka hjärtstillestånd. 

Bildkälla: Unsplash

2. Fruktkärnor

Har du råkat svälja en körsbärskärna? Oroa dig inte, det är ofarligt - så vida du inte har tuggat på den. Under det hårda skalet finns nämligen cyanohydriner som omvandlas till det farliga giftet cyanid när du får det i kroppen. Plommon, aprikoser och persikor har kärnor med samma egenskaper, men där mängden gift är desto mindre.

3. Tandkräm

Flour som finns i tandkrämen hjälper dig att förebygga hål. Men för mycket flour kan leda till diarré, uttorkning och blodiga kräkningar. Trots det vill vi inte uppmuntra dig att dra ner på tandborstandet, det här händer bara om du skulle sätta i dig 37,5 tandkrämstuber vid samma tillfälle.

Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

4. Alkohol

Är du en av dem som gärna beställer in shots på krogen? Då kanske du ska hejda dig nästa gång. Skulle du få för dig att svepa 26 vodkashots så kommer du slå ut både blodcirkulationen och andningen till den höga grad att alkoholförgiftningen blir livshotande.

5. Choklad

I kakaobönan så finns ämnet Teobromin, som både djur och människor kan få i sig för mycket av. Ämnet finns i stor del i choklad, i synnerhet i mörk choklad då den innehåller en större andel kakao. Däremot har vi människor en hög tolerans mot ämnet, så det krävs hela 85 chokladkakor för att döda en människa.

Bildkälla: Unsplash

6. Vatten

Många av oss kämpar kanske med att få i sig den där "en liter vatten om dagen". Men är du riktigt duktig på att dricka vatten så kan det vara det sista du gör. Vattnet får hjärncellerna att växa, och skulle du få i dig sex liter vatten på samma gång så kan den ökade hjärnstorleken, i samband med att kraniet inte kan vidgas, leda till dödliga hjärnskador.

7. Nötkött

Rött kött är rikt på järn, något som framförallt kvinnor får brist på. Men i allt för stora mängder kan järn faktiskt vara dödligt. För att uppnå mängden måste du dock ha en helt oslagbar aptit, för det krävs att du äter nästan två hela kor.

Bildkälla: Unsplash

8. Salt

Vi har salt i pastan, i gröten, på pommes och på biffen. För att bara nämna några. Och för att inte tala om allt salt som finns i färdigrätterna. Det kanske gäller att börja räkna sina skedar, för efter den 48:onde teskeden salt så har du fått i dig en tillräckligt hög dos av natrium för att kunna dö.

9. Huvudvärkstabletter

48 stycken huvudvärkstabletter med 500mg paracetamol är en tillräckligt hög dos för att döda en vuxen människa. Men det är inte ett trevligt sätt att dö på. Tabletterna ger leversvikt vilket är ett mycket plågsamt sätt att dö på.

Bildkälla: Unsplash

Källa: Illustrerad vetenskap 

Nyheter24 har tidigare gjort en quiz om vad som är en frukt, bär och frukt. Har du koll? Här kan du göra quizet!

Har du något av dessa livsmedel hemma?