Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är blodgruppen som löper minst risk att drabbas av cancer

- 19/11/2018, 22:39

Visste du att människor med en viss blodgrupp löper 82 procent större risk att drabbas av minnesproblem – och att en annan blodgrupp har minst risk att drabbas av cancer?

Din blodgrupp kan säga en hel del om din hälsa. Det visar en undersökning som gjorts av läkare på Universitetet i Vermont, USA.   

Undersökningen visar nämligen att din blodgrupp nämligen har betydelse för om du drabbas av vissa sjukdomar eller inte. 

Och det visar sig faktiskt att en särskild blodgrupp har lite bättre odds än de andra. 

Har du blodgrupp 0? Då har du tur

De som har blodgrupp 0 kan, i alla fall statistiskt sett, skatta sig lyckliga. Blodgrupp 0 innebär nämligen en mindre chans att drabbas av cancer, minnesförlust och hjärtsjukdomar.  

Blodgrupp 0 är vanligast förekommande i Latinamerika och i delar av Afrika. I Sverige, och i Skandinavien överlag, är blodgrupp A den allra vanligaste.

Blogrupperna påverkar immunförsvaret på olika sätt

Undersökningen visar att människor med blodgrupp A, B och AB löper 15 procents större risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, än de med blodgrupp 0. A, B och AB har också större chans att drabbas av cancer. 

Forskare tror att skillnaden mellan blodgrupperna handlar om hur de olika blodgrupperna påverkar immunförsvaret, skriver Illustrerad Vetenskap.    

A, B och AB, tror man, har egenskaper som får immunförsvaret att arbeta hårt – vilket i sin tur gör så att kroppen långsamt löper risk att utveckla cancer. 

Blodgrupp AB – störst risk för minnesproblem

Något som också är anmärkningsvärt med studien är att den visar att människor med blodgrupp AB löper hela 82 procent större risk att drabbas av minnesproblem, än andra blodgrupper, skriver Illustrerad Vetenskap. 

Enligt forskare ska det bero på att din blodgrupp kan påverka hur lätt ditt blod stelnar. Blodgrupper som stelnar lättare kan orsaka små blodproppar vilket i sin tur gör det svårare att minnas saker, skriver Illustrerad Vetenskap

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. KOL drabbar en stor del av Sveriges befolkning och är den tredje vanligaste dödsorsaken i landet. Men det är många som inte har så bra koll på sjukdomen. Läs mer om KOL här.

Har du koll på din blodgrupp?