Blodgrupper.
Visste du att det finns vissa blodtyper som har bättre hälsochanser än andra? - Foto: Pixabay (Montage)

Här är blodgruppen som löper minst risk att drabbas av cancer

Visste du att människor med en viss blodgrupp löper 82 procent större risk att drabbas av minnesproblem – och att en annan blodgrupp har minst risk att drabbas av cancer?


Din blodgrupp kan säga en hel del om din hälsa. Det visar en undersökning som gjorts av läkare på Universitetet i Vermont, USA.   

Undersökningen visar nämligen att din blodgrupp nämligen har betydelse för om du drabbas av vissa sjukdomar eller inte. 

Och det visar sig faktiskt att en särskild blodgrupp har lite bättre odds än de andra. 

Har du blodgrupp 0? Då har du tur

De som har blodgrupp 0 kan, i alla fall statistiskt sett, skatta sig lyckliga. Blodgrupp 0 innebär nämligen en mindre chans att drabbas av cancer, minnesförlust och hjärtsjukdomar.  

Blodgrupp 0 är vanligast förekommande i Latinamerika och i delar av Afrika. I Sverige, och i Skandinavien överlag, är blodgrupp A den allra vanligaste.

Blogrupperna påverkar immunförsvaret på olika sätt

Undersökningen visar att människor med blodgrupp A, B och AB löper 15 procents större risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, än de med blodgrupp 0. A, B och AB har också större chans att drabbas av cancer. 

Forskare tror att skillnaden mellan blodgrupperna handlar om hur de olika blodgrupperna påverkar immunförsvaret, skriver Illustrerad Vetenskap.    

A, B och AB, tror man, har egenskaper som får immunförsvaret att arbeta hårt – vilket i sin tur gör så att kroppen långsamt löper risk att utveckla cancer. 

Blodgrupp AB – störst risk för minnesproblem

Något som också är anmärkningsvärt med studien är att den visar att människor med blodgrupp AB löper hela 82 procent större risk att drabbas av minnesproblem, än andra blodgrupper, skriver Illustrerad Vetenskap. 

Enligt forskare ska det bero på att din blodgrupp kan påverka hur lätt ditt blod stelnar. Blodgrupper som stelnar lättare kan orsaka små blodproppar vilket i sin tur gör det svårare att minnas saker, skriver Illustrerad Vetenskap

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. KOL drabbar en stor del av Sveriges befolkning och är den tredje vanligaste dödsorsaken i landet. Men det är många som inte har så bra koll på sjukdomen. Läs mer om KOL här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du koll på din blodgrupp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.