Kvinna med bandage, papper och penna, kvinna skriver prov
Felaktiga resultat på högskoleprovet som nåtts genom fusk får in föredetta provdeltagare på topputbildningar. Bildkälla: Unsplash/ Bertil Enevåg Ericson TT - Foto: Unsplash och Bertil Enevåg Ericson / TT

Tjänade miljoner på högskoleprovsfusk: Så gick det till

Kan man verkligen fuska på högskoleprovet? Svaret är ja. SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat precis hur det går till – och hur mycket det kostar.


Den 21 november visades ett nytt avsnitt av SVT:s program Uppdrag granskning där det avslöjas hur ett flera nätverk sålt fusk inför högskoleprovet. Ett av dessa nätverk har lyckats sälja fusket till över 100 personer för 100 000 kronor per fusk. I och med detta har nätverket tjänat miljontals kronor på fuskverksamheten. 

Ali Fegan och Karin Mattisson är programledare för Uppdrag Granskning. Bildkälla: SVT

Så hur gick fusket till?

Uppdrags gransknings reporter Samir Bezzazi gick under täckmantel och köpte fusket av en säljare som han kontaktade via sociala medier. De stämde träff på ett café i Stockholm med 5 000 kronor som förskottsbetalning. Säljaren krävde att reportern hade legitimation med sig för att tillåtas köpa fusket. 

Bezzazi fick utrustning skickad till sin hemadress. I paketet låg två trådlösa minimala hörsnäckor och tillhörande sladdar som kopplas till en mobiltelefon. Allt kunde med lätthet döljas under kläderna. 

När provet startar hör Bezzazi en röst i öronen, det är den så kallade "HP-guden" som läser upp de rätta svaren. Efter 8 timmar är provtiden slut och Bezzazi berättar att han enligt facit fått nästan alla rätt. 

Då ett högt resultat på provet kan vara avgörande för att bli antagen lyckades männen bakom nätverket miljontals svenska kronor på att sälja fusk till provdeltagare. 

Männen bakom fusknätverket

När polisen slog till efter sex veckors avlyssning och utredning mot de personer som misstänktes ligga bakom nätverket greps fyra män. 

Dessa mobiltelefoner ska ha använts för att förmedla de rätta provsvaren till de provdeltagare som köpt fusket av männen bakom nätverket. Bildkälla: SVT

En 56-årig man från Norrköping som tillsammans med sina två söner, en 23-årig man samt en 26-årig man och en ytterligare 26-årig man ertappades med fuskutrustning då tillslaget ägde rum. 

Männen är åtalade för osann försäkran eller medhjälp till osann försäkran. 

UHR svarar på avslöjandet

Universitets-och högskolerådet har efter avslöjanden från SVT:s granskning utvecklat provet och arbetar nu aktivt för att motverka och förebygga fusk på högskoleprovet i framtiden. 

I och med nya regler och lagförändringar har UHR nu även möjlighet att provdeltagare som ertappas med osann försäkran, alltså provfusk, kan stängas av från att skriva högskoleprovet i upp till två år. 

Nästa högskoleprov äger rum lördagen den 6 april 2019. 

Uppdrag gransknings program om Högskolefusket kan ses i SVT Play.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Uppdrag gransknings avslöjande av falska sjuksköterskor som arbetar på svenska sjukhus. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort högskoleprovet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.