Kaffemugg, bajsemoji, chockad tjej
Var femte mugg på kontoret har bajspartiklar på sig. - Foto: Pixabay / Shutterstock / Emojipedia

Studie: Så vanligt är det med bajsbakterier på din jobbkopp

Jobbar du på kontor? Brukar du dricka kaffe eller te på jobbet? Då kan det hända att du har fått i dig en och annan bajsbakterie när du druckit morgonkaffet.


Pappersmugg eller porslin? För miljöns skull kanske många väljer en porslinsmugg? Dock kanske det blir pappersmugg på jobbet hädanefter? I alla fall efter du läst detta.

En studie visar på att kontorsmuggar oftast är täcka av en hel del bakterier. Men inte vilka bakterier som helst, de är nämligen fulla med bajsbakterier. 

Studien är gjord på University of Arizona och visar att var femte kontorsmugg är infekterade av fekal-bakterier, alltså bajsbakterier. Ja, hela 20 procent av muggarna på våra kontor har alltså bajs på sig. 

De som inte är infekterade med bajs har antagligen någon annan mindre trevlig bakterie på sig. För det är hela 90 procent av muggarna på våra kontor som har bakterier av varierande slag på sig, skriver Leva & Bo. Så ja, lyckas du ta en mugg utan bajs så får du med stor sannolikhet en mugg med någon annan bakterie på sig. 

Bakterieskurken

Boven i dramat är den ökände tvättsvampen. Tvättsvampen som på tok för sällan byts ut mot en ny och fräsch. Bakterierna samlas och gosar in sig i svampen. Och när muggen sen väl ska diskas, vad används då? Ja, det blir ju tvättsvampen. 

Enligt mikrobiologen och forskaren Charles Gerba är det oroande förekommande i kontorskök. Han skriver i rapporten:

"Koliformabakterier (tarmbakterier) fanns närvarande på 20 procent av kaffekopparna före, och på 100 procent av kaffekopparna efter att de hade torkats med en diskhandduk eller diskats med en svamp. Ingen E.coli (ingår i koliformabakterier) hittades på kopparna före disk men på 20 procent av kopparna efter 'svampning' och/eller torkning."

En härlig kopp utan bajsbakterier?

Vad är egentligen godare än en varm kopp te eller kaffe när man kliver in på jobbet? Vad gör man då för att kunna njuta av en härlig kopp utan bajsbakterier? För att vara på den säkra sidan, ta med din egen mugg till jobbet och ta sen med dig den hem för diskning när du jobbat klart för dagen.

Orkar du inte släpa på muggen till och från jobbet varje dag? Ta med en egen disksvamp och göm den!

Har ditt jobb diskmaskin? Då är risken mindre att det finns bajsbakterier på muggarna. Men ibland kan ju diskmaskinen vara full, och då i krisläget, kanske tvättsvampen används ändå? Så bara för att arbetsplatsen har diskmaskin menas inte att du går säker från bajsbakterierna.

Tvätta händerna!

Enligt forskaren Val Curtis är denna rapport ett bevis på att folk inte tvättar händerna ordentligt, framförallt inte när de varit på toaletten. Och något som tidigare bevisats är att bajsbakterier kan överleva i flera dagar, ibland veckor, skriver Leva & Bo.

Nyheter24 har tidigare skrivit om städexperten som slår ett slag för att alla ska kissa i duschen. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad föredrar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.