Lördag 22 Jan
Stockholm

Därför har du svårt att hålla reda på höger och vänster

Höger, vänster.
Det här är anledningen till att du har svårt att hålla koll på höger och vänster. Foto: Shutterstock (Montage)

Är du någon som har svårt att hålla reda på vänster och höger? Då är du inte ensam. Och det finns faktiskt en vetenskaplig anledning till att du har svårt att hålla koll på riktningarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns en handfull saker som man lär sig tidigt i livet. 

Hur man räknar till hundra. Vilket nummer man ringer om man behöver hjälp. Och vad regnbågens färger heter. 

En annan sådan grundläggande kunskap är vilken riktning som är höger, och vilken som är vänster.

Trots det så är det många som har svårt, även i vuxen ålder, att komma ihåg skillnaden. Kanske tar det en sekund att komma på, eller så kanske du måste använda dig av ett litet knep?

Då är du absolut inte ensam, enligt Illustrerad Vetenskap ha ungefär var fjärde person svårt att hålla reda på de två riktningarna. 

Höger och vänster inte i människans natur

Och det är faktiskt inte så konstigt, höger och vänster går nämligen emot människans natur. Människan har en inbyggd kompass som hjälper oss orientera oss med hjälp av vår omgivning. 

Många naturfolk som orienterar sig efter väderstreck, upplever ofta inte samma problem som de som använder det mer västerländska höger och vänster, enligt Illustrerad Vetenskap.

Det beror på att norr, syd öst och väst är oföränderliga. 

Om du tänker så här. Två personer står på två olika platser och ska röra sig västerut mot en stuga i en skog. Oavsett var de hade stått, hade båda börjat röra sig åt stugan, då väst är en konstant. 

Om du skulle ha samma situation men be personerna röra sig till vänster, så skulle personerna troligtvis gå i två olika riktningar, då höger och vänster förändras beroende på hur och var man står. 

Allocentrisk orientering

När man orienterar sig efter omgivningen och vädersträcken så kallas det för allocentriskt, och det är alltså det som kommer naturligt för människan, enligt Illustrerad Vetenskap

Så nästa gång du tycker att det är jobbigt att du har svårt att hålla koll på höger och vänster så är det bara att komma ihåg att du är precis som du ska vara!

Är du sugen på lite mer vetenskap? I sådana fall så borde läsa om att vi varje dag sväljer en kvarts liter snor. Japp, läste rätt. Här är allt du behöver veta om det.

Har du svårt att hålla reda på höger och vänster?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela