Söndag 20 Jun
Stockholm

Ny forskning: Därför sparkar foster i magen

Bebisar, gravid, sparkar.
Därför sparkar bebisen i magen. Foto: Shutterstock (Montage)

En ny studie som gjorts av forskare i England ger svar till varför bebisar sparkar i magen – och anledningen är troligtvis inte alls den du tror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i år gjordes ett vetenskapligt genombrott på Trinity College i Dublin, Irland. Forskare kunde då fastställa en av anledningarna till att barn rör på sig när de ligger i magen. Forskningen visade att rörelsen bland annat beror på att fostret försöker utveckla starka ben och leder. 

Och nu har ytterligare ett genombrott gjorts på University College i London. En forskargrupp har nämligen fastställt en av anledningarna till att bebisar sparkar i magen, enligt Scientific Reports. 

Forskningsteamet analyserade hjärnvågorna hos 19 nyfödda barn. Några av de 19 nyfödda barnen var för tidigt födda, och forskare kunde på så sätt anta att de med stor sannolikhet agerade på samma sätt som de skulle göra om de vore i magen. 

Analysen visade att delen av hjärnan som tar in känselintryck, den somatosensoriska barken, aktiverades när spädbarnen sparkade. 

Övar på att lära sig identifiera olika kroppsdelar

Forskarna kunde då visa att bebisarna, genom att sparka och röra sig, övar hjärnan. Med de olika rörelserna lär hjärnan sig att identifiera vilken kroppsdel det är som används och som rör på sig. 

Och läkare hoppas att man ska kunna använda genombrottet för att skapa den optimala omgivningen för bebisar som föds för tidigt.

– Vi tror att dessa resultat i framtiden kan hjälpa att skapa en optimal sjukhusmiljö för barn som föds för tidigt, så att de får det känselintryck som de behöver, säger Kimberley Whitehead som är en av studiens författare. 

Tidigare i år gjordes ett enormt vetenskapligt genombrott. Två mushonor födde barn helt utan hanar – första gången någonsin. Läs om det här.

Är du bebissugen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela