Onsdag 4 Aug
Stockholm

Forskningsgenombrott: Mushonor har fött barn – helt utan hanar

Möss.
Honmöss i Kina har fött barn utan hanar. Foto: Unsplash

Nu har något helt otroligt hänt! På Kinesiska Forskningsakademin har två mushonor fått barn, helt utan hanar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett stort forskningsgenombrott har ägt rum. För första gången någonsin har forskare lyckats föda fram ungar från två kvinnliga däggdjur. Det vill säga att man skapat nytt liv – helt utan spermier. 

Den historiska bedriften genomfördes av forskare på Kinesiska Forskningsakademin som lyckats föda fram en kull musungar med hjälp av två mushonor. I studien som publicerats i vetenskapstidningen Cell Stem Cell förklarar forskarna att man använt sig av stamceller för att imitera spermier. 

De 29 ungarna har i sin tur sedan också fött friska barn, något som aldrig tidigare har hänt.

Misslyckades med två fäder

Bildkälla: Pixabay

Man lyckades också föda fram ungar med två fäder, men de överlevde dessvärre bara i några dagar.  

Men om du känner dig orolig så kan du vara lugn, enligt de kinesiska forskarna så är man ingenstans i närheten av att kunna utföra något liknande på människor.

– Att genomföra samma experiment på människor är högst osannolikt. Risken för allvarliga abnormiteter är för hög, och det skulle ta år av forskning för att fullt ut förstå hur detta kan göras säkert, säger den brittiska stamcellspecialisten Dusko Ilic, som kommenterar forskningen i Reuters

På tal om vetenskapliga framsteg så gjorde ett fantastiskt sådant nyligen. Amerikanska forskare har tagit fram elektriskt implantat som hittills hjälpt tre personer att stå och ta steg igen, trots att de tidigare varit helt förlamade i benen. Läs om det här.

Har du någonsin funderat på varför det är så otroligt svårt att välja vad du vill äta? Det finns faktiskt en vetenskaplig förklaring till varför det är så. I en studie som nyligen släpptes visar forskare exakt varför du inte kan bestämma om det blir hamburgare eller pizza. Läs den här.

Tror du att samma sak kommer att kunna göras med människor i framtiden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela