Flickor som studerar och en penna.
Fem inlärningstekniker för att minnas det man lär sig. - Foto: Unsplash

Fem minnesknep: Så kommer du ihåg allt du lär dig

Är du en av dem som sitter och pluggar inför sista tentan innan jul? Eller känner du ibland att information går in i ena örat och ut genom det andra? Här är fem strategier för att memorera allt du lär dig.


Om du ska lära dig något ordentligt behöver du två saker: kunskap om ämnet i fråga och kunskap om hur inlärning faktiskt fungerar. Skolsystemet missar ofta en av dem, vilket är problematiskt då din inlärning är avgörande för om du ska lyckas i skolan eller i yrkeslivet. 

Tidningen Business Insider listar fem strategier för att komma ihåg det du lär dig: 

1. Tvinga dig själv att komma ihåg 

Den minst roliga delen av effektiv inlärning är att det är svårt. Men författarna till boken ”Make It Stick” menar att när inlärningen är svår – det är då du lär dig som allra bäst. Precis på samma sätt som när du lyfter en vikt som är på gränsen till vad du klarar av – det är då du blir starkast. Ett annat tips från författarna är att inte försöka lära sig allt på en och samma gång, utan att memorera en del i taget för en mer kognitiv inlärning.

2. Gör det inte lätt för dig själv 

Återigen handlar det om kognitiv inlärning. I en studie där elever tittade på ihop-parade ord som ”fot-sko” hade de det svårare att minnas det senare ordet är de studenter som hade tittat på ledtrådar som ”fot-s–o”. Ett annat tips är att när du testar dig själv så ska du blanda problemen som du löser. En studie visade att elever som löst mattetal i blandad ordning från olika lektioner kom ihåg bättre än de som pluggat i kronologisk ordning. Helt enkelt så lär du dig bättre om du först måste förstå vad det är för typ av problem du har framför dig innan du löser det. 

Det är viktigt att reflektera för att komma ihåg det du lär dig. Bildkälla: Unsplash

3. Fall inte för flyt 

När du läser något som känns enkelt känner du säkert att du har flyt. Men det här kommer bara att ge dig problem. Om du exempelvis ska minnas vilken gate du ska flyga ifrån, ser B44 och tänker ”det är enkelt att komma ihåg”, är risken stor att du fortsätter gå, kollar din mobil och omedelbart har du glömt bort vart du ska. 

4. Koppla ihop det nya du lär dig med sådant du redan kan 

Om du hittar sambandet mellan din nya kunskap och den du redan besitter blir det mycket enklare för dig att komma ihåg det det nya. När du väver in nya trådar i din befintliga kunskap skapar du fler möjligheter för att minnas. 

5. Reflektera, reflektera, reflektera 

Att blicka tillbaka är viktigt för inlärningen. När människor har möjlighet att reflektera känner de sig mer övertygade om att de kan uppnå saker. Därför lägger de större ansträngning på det de gör och det de lär sig. Att ta sig tid för att reflektera innebär förvisso att man får lite mindre tid på sig att jobba/plugga men det kan leda till att man uppnår mer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt att minnas det du lär dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.