Lucia
Lucia firas den 13 december varje år och har firats på ungefär samma vis i ett sekel. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

Lucia: Därför firar vi den populära högtiden

På torsdag är dagen då nästan alla förskolor och grundskolor fylls av sjungande lucior, tärnor och stjärngossar, precis som varje år den 13 december. Men vet du varför vi firar Lucia i Sverige? Nyheter24 har tagit reda på det.


Lucia är en högtid som firas i Sverige varje år den 13 december. Det visar sig att det moderna luciafirandet och luciatåget som kommer med det har influenser från både Italien och Tyskland. 

I Sverige firade vi att årets mörkaste natt inföll den 13 december redan på medeltiden. Det var även då som svenskarna firade första dagen på julfastan. 

Vem var Lucia?

Namnet Lucia är taget från den kvinna som år 304 blev martyr inom kristendomen på Sicilien. Efter det att hon mördats blev hon helgonförklarad och därmed kallad Sankta Lucia. 

Det berättas att den unga kvinnan gav mat till människor som satt inlåsta i mörka fängelsehålor. Och eftersom hon hade famnen full med bröd var hon tvungen att sätta stearinljus på huvudet för att kunna se. 

Lucia firas traditionsenligt på Skansen i Stockholm varje år. Bildkälla:Henrik Montgomery/ TT

Luciafirandets historia i Sverige

Sättet vi firar lucia på idag är en rätt så ny företeelse. Det moderna luciafirandet med lussekatter, luciatåg och pepparkaksgubbar skapades i västra Sverige i familjer med mycket pengar. Lucian med ljus i håret kom med en kaffebricka tidigt på morgonen och besökte herrgårdar och slott. 

Det dröjde till 1900-talet innan firandet av lucia blev en mer folkkär och utspridd tradition. 

Året var 1927 när tidningen Stockholms Dagblad utlyste ett "luciaval". Det marknadsfördes som en tävling för att representera huvudstaden i ett påkostat luciatåg som skulle gå igenom staden. Anmälningarna vällde in från flickor som ville få äran att porträttera lucian. 

Det hela blev en stor succé och lucias kröning, hennes tärnor och promenaden de tog längst med Stockholms gator blev snabbt en riksnyhet. 

Idén om att ha en egen lucia spred sig som en löpeld till andra städer i Sverige och snart ville alla kröna stadens lucia. Även skolor följde efter i trenden och så småningom även förskolor. 

Luciafirandet i Sverige idag

Idag är det vanligt att man firar lucia, men det har blivit något av en tradition främst riktad till barn. Nästan varje skola i Sverige arrangerar något typ av luciatåg eller firande den 13 december varje år. 

Barnen klär då ut sig till allt från lucior, tärnor och stjärngossar till tomtar och pepparkaksgubbar.

Förutom att luciafirandet idag är en självklar tradition för många har företeelsen blivit något av en symbol och exportvara för Sverige

Tillsammans med våra grannländer är vi ensamma i världen med att ha en vitklädd gestalt som kommer med värme och ljus två veckor före jul. 

Lussebullar är en given del av luciafirandet och äts ofta till frukost morgonen den 13 december. Bildkälla: Jonas Ekströmer/ TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför vi firar julafton som vi gör i Sverige. Läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira Lucia?
Tack för din röst!