Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: "Piratkopierade julklappar kan vara fara för barnen "

- 12/12/2018, 19:33 -

Är du mitt uppe i julstressen och planerar att köpa julklappar på nätet? Se då upp för piratkopierade varor. De kan finnas lite överallt och vara en fara för barnen.

Snar är är det julafton, och för en del är veckorna innan dopparedagen fylld av planering, julbak och inköp av julklappar. Och visst kan det vara stressigt att hinna med allt. 

På senare år har det blivit allt vanligare att handla sina klappar på nätet, då man inte behöver ta sig ut till butikerna och trängas med folk. 

Men nu varnar experter att många av julklapparna vi köper på internet är piratkopierade och att de dessutom kan vara farliga. 

Fem procent är piratkopierade 

Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndinghet (EUIPO) uppskattas fem procent av alla julklappar vi köper på internet vara piratkopior. Bland annat är det olika typer av kläder som riskerar att vara falska, eftersom de köps via internet går de inte igenom någon kontroll. 

– Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin, som är expert på frågor om piratkopiering på Patent– och registreringsverket i ett pressmeddelande. 

Värst med barnleksaker 

Men allra värst är det med barnleksaker. Peter Hedin berättar för Nyheter24 att en äldre studie visar på att antalet piratkopierade barnleksaker är drygt sju procent. 

– Enligt den studien var 7,5 procent av alla leksaker piratkopierade, och jag tror inte att den siffran har sjunkit, säger han till Nyheter24.

Vilka typer av leksaker handlar det främst om? 

– Det verkar vara främst dockor, men även byggklossar som är väldigt populärt bland barn. 

Expertens tips

För att inte råka få hem piratkopierade julklappar har Peter Hedin ett par tips som kan vara bra att ha i åtanke när du ska handla julklappar på nätet. 

  • Om något är för bra för att vara sant är det oftast det.
  • Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar online. 
  • Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.
  • Använd sunt förnuft. 
  • Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. 

Främst menar han att man ska ha sunt förnuft. 

– Använd sunt förnuft. Är det för bra för att vara sant så är det med största sannolikhet falskt. Exempelvis säljer inte Ray-Ban glasögon för 250 kronor. Kolla alltid om det finns kontaktuppgifter till företaget, kopiera även url-adressen så att man ser vart hemsidan är registrerad någonstans, säger Peter till Nyheter24. 

Vad kan man göra om man ändå drabbas av piratkopiering? 

– Om man råkat köpt något som är piratkopierat, är det första steget att vända sig till den eller dem du har köpt varan ifrån. Ett andra steg kan vara att ta kontakt med kreditkortsbolaget, däremot är det inte alltid säkert att du får tillbaka pengarna, men det är alltid värt ett försök, avslutar han. 

Brukar du handla julklappar på nätet?