Måndag 17 Jan
Stockholm

Microsoft köper 130 hektar mark – i Sverige

Karta och Microsoft logotyp
Gävles och Sandvikens kommun har sålt 130 hektar mark till Microsoft. Foto: Bilkälla: Flickr/Google maps (bilden är ett montage)

Kommunerna Gävle och Sandviken har sålt 130 hektar, storleksmässigt jämförbart med 260 fotbollsplaner, till det multinationella företaget Microsoft.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu är det klart. En fram tills nu hemlig affär har offentliggjorts och redan skapat stora rubriker i media. Gävle kommun och Sandviken kommun har sålt 130 hektar mark till Microsoft. 

Än så länge är det oklart kring vad marken ska användas till, rapporterar SVT.

260 fotbollsplaner mark

Marken som kommunerna sålt,130 hektar, motsvarar den ihopsatta storleken av cirka 260 fotbollsplaner. Ett enormt stycke mark alltså som det amerikanska företaget Microsoft står som ny ägare.

"Det är väldigt spännande"

Patrik Stenvard, kommunstyrelsens ordförande i Gävle, är nöjd över den avklarade affären. Han menar vidare att ett sådant stort och inflytelserikt företag som Microsoft är intresserad av mark inom Gävle-regionen är "väldigt spännande."

"Vår målsättning är att detta blir en av regionens största industriella etableringar", säger Patrik Stenvard.

Vad ska marken användas till?

Ingen ytterligare information om vad Microsoft ska använda marken till har getts och företagets svenska vice VD, Therése Treutiger, säger :

"I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information", till SVT Gävleborg

En påkostad affär

Så vad är priset för 130 hektar mark i norra Sverige. Jo, köpesumman landade på hela 269 miljoner svenska kronor. 

Vi väntar med spänning på vad Microsoft planerar att använda det enorma stycket mark till.

Microsoft 

Den enorma koncernen Microsoft grundades av Bill Gates redan år 1975 och har sedan dess växt till ett av världens mäktigaste företagsorganisation. 

269 miljoner är inte direkt en summa man kastar omkring med hur som helst. Inte ens för Sveriges rikaste personer. Nyheter24 har tidigare skrivit om listan över de svenskar som tjänade mest pengar under år 2017. Läs mer om det här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela