En röd stoppskylt, en hand som tar en mjölkförpackning
Ekologisk mat är sämre för klimatet - Foto: Pixabay, FREDRIK PERSSON / TT

Viss ekologisk mat är sämre för klimatet än det som odlats vanligt

I en internationell studie visar det sig att ekologisk mat har en större klimatpåverkan än konventionell producerad mat. Framförallt är skillnaden stor när det gäller vete, ärtor och nötkött.


Ekologisk mat har större klimatpåverkan än vanligt producerad mat, det visar en internationell studie. Det beror främst på att det krävs en större yta för att odla ekologisk mat. Stefan Wirsenius är forskare på Chalmers och är en av dem som ligger bakom studien som publicerades i vetenskapstidningen Nature

– Vi har framförallt undersökt vad svenskt vete och svenska ärtor har för klimatpåverkan. Vi har jämfört vilken klimatpåverkan ekologisk mat har jämfört med konventionell odling, säger Stefan Wirsenius till Nyheter24.

Studien visar att ekologiska ärtor har 50 procent större klimatpåverkan och vete cirka 70 procent. Men det är fortfarande bättre att välja grödorna på tallriken än en köttbit, som är ännu sämre för miljön.

– Det är viktigt att tänka på som konsument att undvika nöt- och lammkött. Väljer du kyckling och bönor istället så har det en mindre klimatpåverkan, även om det produceras ekologiskt, menar han.

Stefan Wirsenius har tillsammans med tre andra forskare tagit fram studien om den ekologiska matens klimatpåverkan. Bildkälla: Chalmers/pressbild

Det finns alternativ

Stefan menar på att det är upp till oss som konsumenter att välja riktning. Exemplevis är ekologiskt kött bättre för djuren, men mycket sämre för klimatet. Detsamma gäller produktionen av mjölkprodukter.

– Idag finns det väldigt mycket substitut för kött- och mjölkprodukter. Så det är därför väldigt lätt att byta ut vanlig mjölk mot till exempel havre som är bättre för klimatet, säger han.

I framtiden tror inte Stefan att studien kommer ha någon större effekt på konsumenternas matvanor. Utan han tror att det måste fattas politiska beslut för att det ska ge en riktig effekt.

– Jag tycker att den här informationen ska nå politikerna när de ska fatta beslut och sätta upp mål. Det är inte min roll att föreslå vad politikerna ska göra, men det är viktigt att de beaktar resultatet från denna studie, tycker han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.