Stockholm

Därför firar vi alla hjärtans dag i Sverige

Chockladask, röda rosor, champagneglas
På Alla hjärtans dag den 14 februari säljs över fyra miljoner rosor. Foto: Bildkälla: Pixabay (bilden är ett montage)

Högtiden som levererar romantiska gester, enorma rosbuketter och mängder av chokladaskar. Alla hjärtans dag har blivit en stark tradition i Sverige, men vet du varför vi egentligen firar? Nyheter24 har tagit reda på det.


Läs mer

Alla hjärtans dag har gått från att handla om små romantiska gester till att bli något av ett jippo. En dag om året är det fullt accepterat att kånka runt på en fem kilo tung teddybjörn på stan, trycka en hel ask choklad och hångla offentligt. 

Vi firar temadagen som går i kärlekens tecken den 14 februari varje år, men vet du varför vi gör det? Nyheter24 har tagit reda på allt du behöver veta. 

Historien bakom alla hjärtans dag

Dagen som vi i Sverige kallar alla hjärtans dag har historiska rötter i medeltidens Europa. Det var just under medeltiden som man i England, Skottland och Frankrike började fira kärleken. 

Dagen döptes till Valentine's Day då ett helgon vid namn Valentinus sägs ha levt i kärlekens tecken.

Enligt historieböckerna skulle denne Valentinus tyckt om att plocka blommor för att sedan ge dem till unga förälskade par. Det är på grund av den berättelsen som folk började ge varandra blommor på Alla hjärtans dag för att fira kärleken. 

Bildkälla: Pixabay

Traditionen med att skriva kärleksbrev och Valentinkort kom att bli en del av firandet först på 1800-talet. 

Det medeltidens kärlekstradition gick ut på var att para ihop ungdomar med varandra genom lottning. De nya paren blev varandras sällskap under den kommande sommarens danser och lekar. 

I Sverige fanns det en liknande tradition vid pingsten, då flickor och pojkar parades ihop.

Men var kommer Amor in i bilden?

Amor, eller Cupid, är kärleksguden i romerska mytologin. Ofta är han ett tecken på att någon är kär – då den är träffad av Amors pilar.

Därför firar vi alla hjärtans dag i Sverige

I Sverige har vi inte firat Alla hjärtans dag speciellt länge. I slutet av 1950-talet började det stora varuhuset NK i Stockholm introducera "Valentines Day" genom att dekorera skyltfönster i kärlekens tecken och sälja hjärtformade askar med choklad. 

Men det var inte förrän tio år senare som svenskarna började ta efter den populära och komersiella seden från USA. 

1985 skrevs alla hjärtans dag in som en högtidsdag i den svenska kalendern. 

Bildkälla: Pixabay

Säljs över 4 miljoner rosor

Det har blivit en självklarhet för många att köpa en eller flera röda rosor till sin älskling på alla hjärtans dag den 14 februari varje år. 

I samband med högtiden får blomsterhandeln ett rejält lyft och chansen att glänsa, då det säljs hela fyra miljoner rosor, bara i Sverige på alla hjärtans dag. 

Vill du åka på kärlekssemester med din älskling i år? Nyheter24 har listat fem romantiska resmål dit ni kan åka. Läs mer här!

Brukar du uppvakta någon på Alla hjärtans dag?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.