snokaos, bil med helljus, kvinna med paraply
Vanliga felet bilförare gör i vintermörkret - Foto: FREDRIK PERSSON TT / NTB scanpix / Bertinussen, Rune Stoltz

Trafikexperten: Misstaget de flesta gör med ljusen på bilen

Vintern är här på riktigt och det kan vara riktigt halt på vägarna. Det gäller att ta det varsamt i trafiken. Och för att undvika olyckor ska du använda helljusen mer än du tror!


I dessa minst sagt mörka tider ska man som bilist tänka lite extra på en sak. Vad kan det vara? Jo, ljusen på bilen såklart.

För något som kan vara vanligt för bilisterna när vi lever i dessa mörka årstider är att vi kör i ett sämre ljus än vad man faktiskt kan göra.

– Du ska ju faktiskt använda heljuset när det går, säger trafikexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg till Aftonbladet.

Var inte rädd

När det inte är tillfredsställande belysning ska du alltså inte vara rädd för att ta i extra med ljusen. Det är till för att användas när det behövs.

Enligt Jedbäck Hindenburg är många rädda för att blända andra med helljusen på bilen och av den anledningen slår av för tidigt. 

– Då blir det ju en väldigt stor yta mellan två mötande bilar som blir mörk, och framförallt med vilda djur då som kan komma, fortsätter hon till Aftonbladet.

När ska man blända av helljusen?

Ja, hela tanken med att "blända av" är ju att man helt enkelt inte ska blända den andra föraren som du möter. Vilket ibland kan ses som en konst att kunna avgöra, men något som alla bör försöka lära sig.

Men nu i dessa mörka tider ska man försöka vänta lite längre än folk normalt gör. Generellt märker Jedbäck Hindenburg i trafiken att folk bländar av så fort de ser att det kommer en bil någon annanstans, lite längre bort. Och det är då man kan råka ut för vilddjur som kommer i vägen för bilen. 

Sträcker sig olika långt

Givetvis ska du inte blända någon annan men, trafikexperten menar att man borde hålla kvar helljusen lite längre än man kanske tror är lagom.

En sak som är viktigt att ta med sig är att alla bilar har ljus som sträcker sig olika långt, vilket innebär att du också måste lära dig din egen bils längd på helljusen.

Har du koll på hur du ska köra förbi en häst i trafiken? Nyheter24 har tidigare skrivit om det och här kan du läsa allt du behöver veta om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!