Mikael Sjöberg och julpyntat hus.
Familjen Sjöberg har lagt över 300 000 kronor på julpynt. - Foto: Familjen Sjöberg

Familjen har lagt 300 000 kronor på julbelysning

Familjen i Gävle har julpyntat sitt hus med över 68 000 lampor och spenderat mer än 300 000 kronor på julbelysning. Men alla i huset är inte lika förtjusta – inneboende svärfar beskrivs som "Grinchen".


Det är ingen överdrift att säga att familjen Sjöberg i Gävle älskar julen. De sanna julentusiasterna börjar förbereda inför julen redan i augusti. De julpyntar sitt hus med över 68 000 lampor och har lagt över 300 000 kronor på juldekorationer. Från slutet av sommaren arbetar de fyra-fem personer, tre-fyra timmar dagligen – för att få huset ordentligt julpreppat till den första advent. 

– Det tar lång tid för att det är mycket som ska kopplas in. Vi har ju 68.000 lampor, alltså flera mils lång slinga. Det tar sin tid att montera upp, säger Mikael Sjöberg. 

Mikael Sjöberg säger att han är den största julentusiasten i familjen, men att de andra familjemedlemmarna är väldigt likasinnade – alla förutom en. 

– Vi har väl en i familjen som inte är ett dugg intresserad, det är svärfar som är inneboende. Han är ”Grinchen” i julhuset här. Han är inte alls intresserad av julbelysning eller jul över huvud taget. Han vill knappt sätta upp en ljusstake. Det är lite skilda världar, säger Mikael. 

Gävlefamiljen har pyntat sitt hus med över 68 000 lampor. Bildkälla: Privat 

Skänker julklappar till fattiga barn 

Familjen Sjöberg har sedan 2010 julpyntat sitt hus i en uppseendeväckande utsträckning. De gör detta för att sprida julglädje. I år har de även hållit i en insamling för att barn som inte har möjlighet att få julkappar ska kunna få det. 

– Pengarna har gått till att köpa julklappar och skänka till Klappakuten i Gävle. Vi har hittills skänkt runt 30 julklappar, det är alltid roligt att kunna hjälpa någon i juletid, säger Mikael. 

År 2012 blev julbelysningen mer avancerad – Mikael började då musikstyra lamporna och har fortsatt med det varje år sedan dess. Det första året var ”bara” huset täckt av julbelysning – nu har de även klätt tak, uthus och den 3000 kvadratmeter stora tomten är väl julpyntad. 

Mikael, som arbetar som elektriker, är väldigt teknikintresserad – vilket nog är ett måste för att ro ihop ett sådant här arrangemang.  

– Belysningen styrs från ett system som jag har gjort själv. Det är ett 220-volt-system som styr ut till olika punkter i trädgården där jag har små datorer som sitter och som styr ut rätt signal till rätt slinga när det är dags att tända, när jag kör med musikstyrning. 

Besökare från USA

Huset, med sin minst sagt storslagna julpyntning, är det många som åker långt för att se med egna ögon. En vanlig vardagskväll har familjen 100-300 besökare. På söndagar kan antalet gå upp till 600-800. De får till och med besökare utomlands ifrån. 

– Vi får flera besökare från USA varje år. Det är kul att man kan imponera på en amerikan. På första advent hade vi faktiskt en ifrån Kanada och två stycken ifrån Florida här. De var fascinerade över att någon i Sverige hade så mycket julbelysning. 

Familjen Sjöberg i Gävle har lagt över 300 000 kr på julbelysning. Bildkälla: Privat

300 000 kronor på julbelysning 

Sedan familjen Sjöberg började ordentligt med julpyntadet har de spenderat mer är 300 000 kronor på julbelysning. 

– Det är ju pengar, men det är ju utslaget på många år, så det blir några tusen per år. 

Familjen har till och med ordnat så att man kan ratta in en särskild radiokanal när man kör in i området där de bor – givetvis en radiokanal som enbart spelar julmusik. 

  Vi har en egen radiokanal, 103,1, så man kan lyssna på julmusik när man åker förbi vårt hus och känna lite extra julstämning.  

Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Julpyntar du hemma?
Tack för din röst!