Måndag 17 Jan
Stockholm

Gatwick öppen efter kaoset – många resenärer påverkas ändå

Människor övernattar i flygplats, flygplan (bilden är ett montage)
Julkaos på Gatwick Airport efter inställda flyg på grund av dröner. Foto: Bildkälla: Sang Tan / TT och Pixabay

Julstressen förvärras i samband med flygkaoset som sker på en av Storbritanniens livligaste flygplatser – Gatwick Airport. Nu öppnar flygplatsen igen, men med få avgångar och ankomster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I onsdags kväll den 19 december syntes två drönare flyga över Gatwick Airport i London vilket, enligt brittisk lag, är olagligt. Detta ledde till att flygplatsen stängdes ner, rapporterar BBC. En del flyg har istället landat på närliggande flygplatser som bland annat Heathrow Airport. 

Efter två dagar är flygplatsen öppen igen, dock med få avgångar och ankomster. Resenärer uppmanas att prata med flygbolagen för status på sina flyg innan de dyker upp på flygplatsen.

Cirka 2 000 flyg ställdes in vilket påverkade mer än 10 000 resenärer, säger Chris Woodroofe, flygplatsens operativa chef, till BBC.  

Många resenärer blev utan boende och ersättning. Bildkälla: Twitter

Mer än 20 polisstyrkor befann sig på plats under gårdagen och gärningsmannen kan dömas till upp till fem års fängelse. Det är nämligen olagligt att flyga drönare en kilometer inom flygområdet och över 120 meter i luften eftersom det ökar risken att kollidera med andra luftfartyg. 

Kasia Jaworska, en resenär som befinner sig på flygplatsen tyckte att det var "konstigt" att flygplatsen stängdes ner. 

– Man tänker att det borde finnas bättre säkerhetsmetoder här och snabbare åtgärder för något sådant, säger hon till BBC. 

Polisen övervägde att skjuta ner drönaren men undvek det eftersom man inte visste om drönaren innehöll vapen eller annat farligt material som skulle kunna utlösas vid förstörelse, skriver BBC. De rapporterar även att brittiska armén skickade ut specialutrustning till polisen för att kunna hantera situationen.

Antalet svenskar som påverkas av förseningarna och de inställda flygen är okänt just nu. Polisen letar fortfarande efter gärningsmannen men understryker att det är säkert att flyga. 

Inga tecken på terrorism

Steve Barry, chef i Sussex polisledning, berättar till BBC att flygplatsen tidigare upplevt liknande situationer men att detta ändå är ett unikt fall.

– Just nu kan vi inte säga att det tyder på terrorism.

Han säger att det skulle kunna handla om en miljöprotest, men att det inte är något som polisen vet helt säkert för tillfället. 

Polisen jobbar just nu på läget och hoppas på att flygtrafiken snart ska vara igång som vanligt. 

Firar du jul ensam i år? Nyheter24 har tips på hur du kan fira jul på bästa sätt här!

Ska du resa över jul?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela