Måndag 14 Jun
Stockholm

Då är det dags att slänga ut julgranen

Julgran.
Tjugondag Knut dansas julen ut. Foto: Unsplash

Vi har länge gått och peppat och preppat inför jul. Men som bekant har alla goda ting ett slut – så även julen. När ska vi egentligen packa ihop pyntet och slänga ut julgranen? Nyheter24 reder ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den mysiga julen är Sveriges största och mest firande högtid. Under en hel månad firar vi jul med första advent som startskottet – som sedan följs av adventsveckorna, Lucia, julafton, nyårsafton och trettonhelgen.

Men alla goda ting har ju ett slut – så när är det då dags att slänga ut julgranen? 

Att ha en julpyntad gran i huset på julafton är en självklarhet i många hem idag. I Sverige blev det här en folklig tradition på 1800-talet. Då var det vanligt med egentillverkat pynt, riktiga ljus och svenska flaggor i granen. 

Den 13 januari, 20 dagar efter jul, tar julen slut. Det är en tradition som varit med oss ända sedan 1600-talet. Men att slänga ut julgranen, under den så kallade julgransplundringen, är en borglig tradition från 1800-talet. 

Tjugondag Knut dansas julen ut. Bildkälla: Unsplash

Tjugondag Knut brukar ju den tjugonde dagen efter jul kallas. Detta namn kommer från den danske hertigen Knut Lavard, som helgonförklarades en tid efter att han mördats den 7 januari år 1131. Den danske hertigens dödsdag var dagen efter trettondagen, då julen ansågs vara slut på den tiden. 

Men sedan förlängdes julfirandet med en vecka, vid slutet av 1600-talet, och dagen flyttades från 7 januari till 14 januari – detta eftersom varje stor kyrkohögtid förr i tiden hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav. 

Julgransplundringar hade sin storhetstid under efterkrigstiden, men förekommer fortfarande. Nu för tiden associeras tjugondag Knut med julgransplundring, att kasta ut granen och att ta bort alla juldekorationer.   

Traditionen med julgransplundring kommer ifrån att man förr hängde bland annat äpplen i julgranen. Man plundrade sedan granen på godsaker och åt upp dessa. 

En härlig högtid som julen förtjänar ju ett storslaget avslut. I samband med julgransplundringen brukar många dansa kring granen, riva och äta upp pepparkakshus, leka lekar och öppna smällkarameller. 

Vet du varför vi tar in ett vildvuxet träd och ställer det i vardagsrummet under julen? Läs mer om varför vi firar jul i Sverige och vad de olika traditionerna kommer ifrån här!

Tycker du om att fira jul?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela