läppbalsam på torra läppar, frost
Kylan gör läpparna torra - Foto: Pixabay

Här är svaret på varför dina läppar blir torra när det är kallt

Torra och nariga läppar är något man behöver stå ut med varje vinter. Det finns flera anledningar till att läpparna blir torra. Men hur undviker man det? Nyheter24 reder ut.


Torra och frasiga läppar är något man nästan förväntar sig på vintern. Det svider och hur mycket läppbalsam man än smetar på så blir det inte bättre.

De spruckna och nariga läpparna kan ha många olika orsaker. Det torra och kalla vädret gör att vi slickar oss oftare om läpparna. 

Slicka inte på läpparna

– När vi slickar på våra läppar försvinner vårt naturliga skydd. Ditt saliv innehåller enzymer som är utformade för att bryta ner fetter och proteiner, säger Dr. Adam Friedman, docent i dermatologi vid George Washington University School of Medicine and Health Sciences, till Time.

För att fukta läpparna ska man alltså inte slicka på dem, eftersom det kan förvärra dina vinterkalla läppar. Vilket i sin tur gör att du blir ännu mer torr. 

Viktigt med vätska

Något vi bör tänka på är att dricka ordentligt varje dag. Det ska vara vatten, inte exempelvis kaffe, läsk eller juice. Det kan nämligen orsaka en uttorkad kropp. 

– Har du torra läppar beror det på brist på fukt vid läpparna. Där har vi inget hår och heller inte samma naturliga skydd, säger Charlotte Klarin, AT-läkare på Norrtälje sjukhus till Nyheter24

Hon fortsätter:

– Satsa på fett som både skyddar och återfuktar läpparna.

Under vintern utsätter vi läpparna för kall luft ute. Därefter går vi direkt till torr och varm luft inne. Den skiftningen gör att fukten dras ut från läpparna.

Inte farligt

Torra läppar beror oftast inte på något allvarligt problem med kroppen. Andas man mycket genom munnen i kylan kan det torka ut läpparna ännu mer. 

Det behöver inte endast bero på yttre faktorer. Det kan faktiskt också vara ett tecken på obalans i kroppen. 

Nyheter24 har tidigare berättat om hur du bör använda dig av läppbalsam, det kan du läsa om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få torra läppar när det är kallt?
Tack för din röst!