Plast.
Använd mindre plast under året med dessa enkla tips. - Foto: Unsplash (Montage)

Använd mindre plast 2019 – med dessa 10 enkla knep

Varför inte vara snällare mot jorden i år? Här är 10 enkla tips som hjälper dig minska din plastanvändning.


2019 har anlänt och förhoppningsvis ser du fram emot det nya året. Vare sig du tycker om nyårslöften eller inte, så finns det något som de allra flesta av oss kan engagera oss i, och bli bättre på, i år. 

Och det är att använda mindre plast.  

Kanske låter det som något som kräver massa tid och engagemang, men sanningen är att du med 10 enkla tips kan minska mängden plast du använder i vardagen – och samtidigt hjälpa planeten. Nice va? 

1.  Lämna plastsugrör i 2018

Bildkälla: Unsplash

Skippa plastsugrör helt när du köper mat ute. Om du använder sugrör hemma, köp istället ett sugrör i metall eller glas som du kan återanvända.  

2. Köp en bra rygga

Ta med en ryggsäck, en dramaten eller en tygkasse till mataffären istället för att köpa plastpåsar där. 

3. Frukt och grönt klarar sig utan påse

Skippa de mindre, genomskinliga plastpåsarna när du köper frukt och grönt. De klarar sig fint utan, och om du tycker att det är jobbigt att de ligger utan påse på rullbandet så kan du bara se till att skölja av dem en extra gång.  

4. Miljövänlig tandborste

Bildkälla: Unsplash

Varje dag hamnar cirka 8 miljoner plastbitar i havet, enligt siffror från miljöorganisation Surfers Against Sewage. Och bland dessa plastbitar, finns ett verktyg som du (förhoppningsvis) använder dig av varje dag: tandborsten. 

Så varför inte skippa plasttandborsten helt och hållet? Köp istället en tandborste som är gjord av bambu. Bambun är mycket enklare för naturen att bryta ner än plasten. 

5. Byt och sälj

Behöver du byta ut något som du har hemma som är i plast? Varför inte kolla om du kan sälja den, eller till och med kan byta den i en byt/säljgrupp? Om du säljer eller byter den slipper den hamna i grovsoprummet, och kommer samtidigt  till användning i ett nytt hem. 

6. Ta med en termos 

Om du är en person som ofta köper kaffe ute, så har du troligtvis märkt att många kaffekoppar har ett plastlock, eller ett plastkydd. Skippa köpkaffet och köp istället en bra termos som du kan hälla i kaffe i, innan du går hemifrån. Eller skippa locket! Billigare och snällare mot miljön.

7. Inga plastbestick 

Bildkälla: Unsplash

Undvik plastbestick när det inte behövs. Ett bra alternativ är att försöka ha med en gaffel hemifrån, som du kan använda flera gånger (efter att du sköljt av den, så klart).  

8. Plastfolie < Aluminiumfolie>

Använd aluminiumfolie istället för plastfolie. Aluminiumfolie kan du källsortera och är därför ett mer miljövänligt alternativ.

9. Elektrisk rakhyvel 

Investera i en elektrisk rakhyvel istället för att använda dig av engångsrakhyvlar. 

10. Kolla hemmet

Byt ut det du kan. Istället för att köpa flytande tvål som kommer i plastförpackning satsa på en hård tvål som båda håller längre och sparar in på plasten. Använder du dig av bommulspads? Varför inte köpa, eller sy, egna pads som du kan använda flera gånger? Inte nog med att du sparar pengar, du hjälper även miljon. 

Hur miljövänlig är du egentligen? Testa dig själv här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!