Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen tror att de som försvann i norska fjällen har omkommit

- 04/01/2019, 14:39 -

Den svenska kvinnan och de tre finländarna som försvann i det norska nordfjället under onsdagen befaras döda. Det bekräftar norsk polis under fredagen.

I onsdags eftermiddag försvann en 30-årig svensk kvinna och tre finländare, som är i samma ålder, på Blåbærfjellet i Troms i det norska nordfjället.

"En svensk man saknar sina fyra följeslagare i Blåbærfjellet. Flera mindre laviner i området. Ovisst om någon kan kommit till skada. Polis och ambulanshelikopter är på väg till området, och frivilliga räddningsgrupper hjälper.", skrev polisen i Troms på Twitter i samband med försvinnandet. 

Sedan dess har en massiv sökinsats genomförts med såväl polis och ambulanshelikopter så som Röda Korset och militären. Väderförhållandet i sökområdet har gjort sökandet svårt.

"De försvunna är tagna av lavinen"

Men nu har den norska polisen gett upp förhoppningarna på att hitta några personer vid liv. De letar nu efter omkomna. 

– Det bekräftar vårt antagande att de försvunna är tagna av lavinen, säger polischefen Astrid Nilsen under en presskonferens.

Signaler från lavinsändare 

Samtliga personer ska ha varit rustade med lavinsändare och vid klockan 13 idag meddelade polisen att man fått upp signaler från två olika lavinsändare. Trots detta tror man alltså inte att personerna är vid liv och ska nu jobba med att försöka lokalisera signalerna. 

"Efter 20 minuter är chanserna att överleva minimala"

Det har gått ungefär 38 timmar sedan personerna försvann på fjället och polisens beslut att bekräfta att de nu har omkommit baseras på ett samtal de bland annat haft med överläkaren Mads Gilbert under dagen. Han menar att det inte går att överleva mer än 20 minuter i en lavin.

– Även om vi bara har fått signaler från två lavinsändare, är vi säkra på att alla fyra befinner sig i snömassorna. Blir du begravd av en lavin minskar chanserna att överleva för varje minut som går. Efter runt 20 minuter är möjligheterna att överleva minimala, säger han under presskonferensen.


Har du varit i Norge?