Onsdag 18 Maj
Stockholm

Polisen varnar för farliga berusningsmetoden "lean"

Polis, läsk, hostmedicin
Polisen varnar för berusningsmetoden "lean". Foto: Bertil Ericson/TT, Johansen, Erik/Scanpix/TT, JESSICA GOW / TT

På senare tid har polisen i Karlstad kommit i kontakt med ungdomar som har berusat sig med berusningsmetoden "lean". Nu går polisen ut med en varning och menar att det kan vara livsfarligt att berusa sig med detta!

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Lean" är en blandning av olika substanser, där man blandar hostmedicinen Cocillana med läsk eller saft. Hostmedicinen innehåller morfin och är receptbelagd i Sverige. 

Men berusningsmetoden har sedan länge funnits i USA, då hostmedicinen inte är receptbelagd där. Nu tror polisen att ungdomarna här i Sverige sett det här på internet och velat testa själva.

"Tappade synen"

I Karlstad har två fall rapporterats bara de senaste dagarna. Vid båda fallen har ambulansen fått åka ut akut till platsen där ungdomarna befunnit sig. Vid ett av tillfällena var personen som druckit en blandning av "lean" inte alls kontaktbar. 

– I ett av fallen fick en ungdom åka till akuten. Denne hade tappat synen, kunde inte prata och hade tappat förmågan att gå. Personen var helt okontaktbar, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid Polisen i region Bergslagen, till Nyheter24.

I det andra fallet kunde ambulansen ta hand om personen på hemmaplan. 

Kan ge andningsuppehåll 

"Lean"-blandningen kan vara livsfarlig. Den kan bland annat ge andningsuppehåll.

– Vi är rädda att en överdos av dessa blandade substanser gör att kroppen tappar förmågan att andas, säger Stefan Wickberg. 

Dessutom tror man även att kombinationen av hostmedicinen och läsken kan ge upphov till tillfälliga andningsuppehåll långt efter att man druckit den, skriver polisen på sin hemsida

Uppmaning till föräldrar 

Nu vill polisen varna ungdomar för denna mycket farliga blandning och samtidigt göra föräldrar uppmärksamma på just detta. 

– Till alla föräldrar – kolla om ni har hostmedicin där hemma och var vaksamma, avslutar Stefan Wickberg. 

Enligt polisens uppfattning har ungdomar inte någon kunskap om att blandningen är så farlig som den faktiskt är.

Nyheter24 har tidigare skrivit om polisens varning gällande de ord som man aldrig ska säga till sina barn. Det kan du läsa mer om här.


Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela