Cigarett, vattenpipa
Att röka vattenpipa är farligare än att röka ett paket cigg. - Foto: Pixabay, Unsplash

Studie: Att röka vattenpipa är som att röka ett paket cigg

Tänker du att du ska sluta att röka och börja röka vattenpipa istället? Då bör du tänka om. En ny studie visar nämligen att röka vattenpipa är lika farligt som att röka ett paket cigg.


Är du rökare? Har du någongång tänkt att sluta men inte vetat hur? Kanske har du funderat på att ersätta ciggen med något annat och vid fest bara kompensera cigaretterna med att röka vattenpipa. 

Men då bör du tänka om.

Enligt en ny studie är att röka vattenpipa lika ohälsosamt som att röka ett helt paket cigg.

Studien

Undersökningen genomfördes av experter från Brighton och Sussex Medical School. 10 000 personer deltog, där några av dem inte var rökare och en del av dem var tidigare rökare. De resterande deltagarna rökte dagligen, antingen cigaretter eller vattenpipa.  

Alla deltagare fick svara på frågor om sin rökhistoria, hälsa och erfarenheter av ångest och depression. 

Resultatet 

När forskarna sedan studerade svaren kunde de komma fram till att de som röker vattenpipa mer sannolikt kan drabbas av fetma, metaboliskt syndrom, diabetes och dyslipidemi – än de som röker vanliga cigaretter.  

Enligt forskarna framkallas en mycket större mängd tjära, tungmetaller och andra cancerframkallande kemikalier i vattenpipa, då man oftast röker den under en längre period och tar djupare bloss. Cigaretten däremot röker man klart på kanske 20 bloss. 

Professor Gordon Ferns, chef för Medical Education Institute i Brighton, säger att några bloss med vattenpipan kan motsvara att röka ett helt paket cigaretter.

– Några bloss med vattenpipa är som att röka mer än ett paket cigaretter. Det är oklart varför rökning av vattenpipa är förenat med fetma och diabetes, säger han till The Telegraph

Han fortsätter:

– Det är ganska möjligt att gifterna i röken stimulerar en inflammatorisk reaktion som gör att vävnaderna blir immuna mot effekterna av hormoninsulin som reglerar glukoset i blodet. Det är dock möjligt att rökning med vattenpipa är förenat med andra sociala beteenden som leder till viktökning. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 18-årige Chris som höll på att dö när han rökte vattenpipa. Det kan du läsa mer om här!


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du röka vattenpipa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.