Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Att röka vattenpipa är som att röka ett paket cigg

- 05/01/2019, 18:02 -

Tänker du att du ska sluta att röka och börja röka vattenpipa istället? Då bör du tänka om. En ny studie visar nämligen att röka vattenpipa är lika farligt som att röka ett paket cigg.

Är du rökare? Har du någongång tänkt att sluta men inte vetat hur? Kanske har du funderat på att ersätta ciggen med något annat och vid fest bara kompensera cigaretterna med att röka vattenpipa. 

Men då bör du tänka om.

Enligt en ny studie är att röka vattenpipa lika ohälsosamt som att röka ett helt paket cigg.

Studien

Undersökningen genomfördes av experter från Brighton och Sussex Medical School. 10 000 personer deltog, där några av dem inte var rökare och en del av dem var tidigare rökare. De resterande deltagarna rökte dagligen, antingen cigaretter eller vattenpipa.  

Alla deltagare fick svara på frågor om sin rökhistoria, hälsa och erfarenheter av ångest och depression. 

Resultatet 

När forskarna sedan studerade svaren kunde de komma fram till att de som röker vattenpipa mer sannolikt kan drabbas av fetma, metaboliskt syndrom, diabetes och dyslipidemi – än de som röker vanliga cigaretter.  

Enligt forskarna framkallas en mycket större mängd tjära, tungmetaller och andra cancerframkallande kemikalier i vattenpipa, då man oftast röker den under en längre period och tar djupare bloss. Cigaretten däremot röker man klart på kanske 20 bloss. 

Professor Gordon Ferns, chef för Medical Education Institute i Brighton, säger att några bloss med vattenpipan kan motsvara att röka ett helt paket cigaretter.

– Några bloss med vattenpipa är som att röka mer än ett paket cigaretter. Det är oklart varför rökning av vattenpipa är förenat med fetma och diabetes, säger han till The Telegraph

Han fortsätter:

– Det är ganska möjligt att gifterna i röken stimulerar en inflammatorisk reaktion som gör att vävnaderna blir immuna mot effekterna av hormoninsulin som reglerar glukoset i blodet. Det är dock möjligt att rökning med vattenpipa är förenat med andra sociala beteenden som leder till viktökning. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 18-årige Chris som höll på att dö när han rökte vattenpipa. Det kan du läsa mer om här!


Brukar du röka vattenpipa?