Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Sötningsmedel är inte bättre än socker

- 09/01/2019, 21:06 -

Efter larm om hur skadligt socker är för kroppen fylldes matbutikernas hyllor snabbt av produkter innehållandes sötningsmedel. Nu säger forskare att det inte finns något bevis på att sötningsmedel är bättre än socker.

Light-läsk, hallonsylt utan tillsatt socker och sockerfritt bröd är bara några exempel på produkter som under det senaste årtiondet kommit att fylla hyllorna i de flesta matbutiker. Utbudet av varor innehållande sötningsmedel istället för vitt socker har med andra ord exploderat och är numera mer en självklarhet än ett undantag. 

Nu varnar forskare för att sötningsmedel inte nödvändigtvis är bättre för hälsan än socker, som man tidigare trott.

Forskarna analyserade 56 studier

Forskarna som varnar kommer från Europa och har analyserat hela 56 olika studier som gjorts på vuxna och barn där man registrerat hälsoeffekterna av att äta socker respektive sötningsmedel. Personer med hög konsumtion av sötningsmedel har jämförts med personer som haft ett lågt intag. 

"De mått som analyserades var kroppsvikt, blodsocker, tandhälsa, humör, samt eventuell förekomst av cancer, hjärtsjukdom och njursjukdom", skriver DN. 

Proteinbars
Många protein-kakor innehåller sötningsmedel. Bildkälla: Jessica Gow/ TT

Finns inga bevis

Enligt forskarna finns det alltså inga avgörande skillnader att utläsa från dessa olika studier som bevisar att sötningsmedel är bättre för hälsan än socker. Dock kunde man i vissa avseenden se en skillnad i BMI (body mass index) hos vuxna personer som medverkat i några av studierna. 

De vuxna som hade ett högt intag av sötningsmedel hade ett bättre BMI än de som hade ett lågt intag. Skillnaderna var trots detta så små att det inte heller kan ses som bevis för att sötningsmedel skulle vara bättre än socker, rapporterar DN

Olika sötningsmedel ger olika påverkan

Då marknaden för sötningsmedel blivit enorm under de senaste åren har också flera olika typer av produkter dykt upp. Vissa sötningsmedel kan påverka blodsockret och leda till ökat sockersug, medan andra inte påverkar alls. 

Det menar Stockholms Diabetesförening som listar maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol, fruktsocker, alla exempel på sötningsmedel som kan påverka blodsockret direkt eller indirekt.

Socker
Bildkälla: Pixabay

Huruvida sötningsmedel är farligt för hälsan eller inte är fortfarande vilt diskuterat mellan forskare över hela världen. Enligt den senaste studien är det varken bra eller dåligt att få i sig sötningsmedel. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur många Juleskum svenskar äter varje år. Läs artikeln här.

Vad tror du är bäst för hälsan?