Stockholm

Det populära godiset Juleskum riskerar att ta slut innan jul

Godis, arg kvinna
Enligt Cloettas presschef kan det älskade julgodiset Juleskum ta slut i butik innan jul. Foto: Bildkälla: Cloetta/ Shutterstock (bilden är ett montage)

Cloetta varnar om att Juleskum, det populära godiset i form av skumtomtar med jordgubbssmak, riskerar att ta slut. Nyheter24 har tagit reda på varför.


Läs mer

Juleskum, ett av svenskarnas kanske mest älskade godis riskerar att ta slut. Det berättar Fredrik Sjöström, kommunikationschef på Cloetta för Sveriges Radio Östergötland. 

Nyheter24 har tagit reda på allt du behöver veta och förbereder dig på en jul utan skumtomtar med jordgubbssmak. 

1 615 ton Juleskum såldes förra året

Juleskum som tillverkats av Cloetta sedan 1960-talet är ett måste för många svenskar på julen. Den kommer i flera smaker och säljs i enorma mängder varje år. 

Den klassiska skumtomten kommer oftast i påsar om 100 eller 250 gram, men finns också att köpa i stora plastlådor som rymmer hela 720 gram av det oemotståndliga julgodiset. 

Förra året såldes hela 1 615 ton Juleskum i Sverige vilket enligt Susanne Harde, Brand Portfolio Manager på Cloetta, motsvarar 280 miljoner skumtomtar. Svenskar äter alltså totalt 26 tomtar per person i snitt. 

Slut på lagret

Anledningen till att godiset riskerar att ta slut beror på att Cloettas lagerhyllor gapar tomma, och Juleskum-påsarna är slut för säsongen, enligt Fredrik Sjöström

Cloettas Juleskum finns kvar i enskilda butiker men med tanke på åtgången och hur extremt populärt godiset är under julen, riskerar även butikernas lager att sina och ta slut innan den 24 december. 

Kommer godiset verkligen ta slut i butikerna?

Nyheter24 har frågat Sveriges största matvarukedjor om lagret i deras butikerna räcker eller om läget är så illa som Cloetta befarar, att många svenskar måste fira jul utan några älskade skumtomtar. 

"Juleskum ska finnas i butik i jul"

Claes Salomonsson, presschef för Axfood, där matkedjorna Willys och Hemköp ingår menar att de har mottagit lika mycket Juleskum som de begärt. Med andra ord, godiset kommer finnas i butik innan och under julhelgerna. 

Salomonsson tilläger att det kan bli problem med den chokladdoppade varianten av skumtomten då det har varit produktionsproblem hos Cloetta tidigare i år. 

"Hos oss är skumtomtarna slut på lagret"

Åsa Sandberg, hållbarhets- och samhällskommunikatör på Coop berättar för Nyheter24 att det stora lagret hos dem även det är tomt på skumtomtarna. 

Men hon fortsätter att de levererat ut extra mycket till butikerna jämfört med tidigare år. Ja, vi håller tummarna!

Juleskum har tillverkats av Cloetta sedan 1960-talet. Bildkälla: Cloetta Pressbild.

Det råder alltså delade meningar från de största matvarukedjorna huruvida Juleskum kommer hinna ta slut innan jul eller inte. 

Vi får helt enkelt be till godisgudarna och hålla tummarna för att alla som vill njuta av en påse eller två av den älskade klassikern får chansen att göra det i jul. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om sommarens största kris – när O'boy sålde slut i hela Sverige och matbutikernas hyllor gapade tomma efter det älskade chokladpulvret. Läs mer om det här!

Tycker du om Juleskum?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.