Hjärna, gråtande bebis
Bebisar som skriker på natten är smartare - Foto: Bildkälla: Pixabay (bilden är ett montage)

Forskare: Därför är det bra att ditt barn skriker på natten

Allt en nybliven förälder vill är väl att ens barn ska må bra, ska äta ordentligt och sova – helst hela natten. Men nu säger forskarna att det tvärtom är bra om din bebis vaknar ofta under natten.


Som ny förälder är prio ett att din bebis ska vara glad och frisk. För att inte tala om önskan att få en hel natts sömn utan att barnet vaknar stup i kvarten. 

Om din bebis, som de flesta gör, vaknar flera gånger under natten – skriker, gråter och håller dig uppe, så kan det faktiskt vara ett gott tecken. I alla fall om man ska lyssna till forskare. 

Vakna bebisar är smarta bebisar

Några forskare på universitetet i Bristol, England har studerat nyfödda barns mentala utveckling. Enligt dem kan de mörka ringarna under ögonen på trötta föräldrar vara något positivt. 

Anledningen till detta är att bebisar som vaknar ofta, potentiellt är mer intelligenta än de som sover länge i taget.

Enligt professor Peter Fleming, som forskar om nyfödda barns hälsa och mentala utveckling på Bristol University, finns det ett samband mellan bebisar som inte sover hela natten och bebisens intellektuella prestation, skriver Mirror. 

Han förklarar för tidningen att nyfödda inte är gjorda för att sova långa perioder och att det inte är bevisat bra för någon att ha en bebis som sover länge eller konstant. 

Om en bebis vaknar ofta under natten kan det tyda på hög intelligens. Bildkälla: Unsplash

"Bebisens beteende fungerar inte med våra 2010-tals-förväntningar"

Enligt Fleming är det vanligt att bebisar sover under dagen och helst vill vara vakna mellan klockan sex på kvällen och midnatt. "Det är då de allra helst vill vara vakna" säger han. 

Det finns en biologisk anledning till varför nyfödda skriker efter sina föräldrar under natten. Det är nämligen den tiden på dygnet som bebisen kan få uppmärksamhet av de vuxna utan andra störande moment. Bebisen blir då med andra ord föräldrarnas största fokus. 

"Biologiskt sett är en nyfödd bebis beteende fullkomligt normalt och förnuftigt. Det fungerar bara inte med våra 2010-tals-förväntningar", förklarar han för Mirror.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur forskare kommit fram till att sötningsmedel inte nödvändigtvis är bättre än vanligt socker för hälsan. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!