Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Camilla Kvartoft om nya satsningen i Veckans Brott: "Blir roligt"

Nyheter | 10/01/2019 17:08

I den nya säsongen av "Veckans brott" kommer vi få se en helt ny expertpanel. Programmet kommer även analysera filmskurkar som tittarna själva får rösta fram. "Då behöver man inte ta hänsyn till integritetsskäl", säger Camilla Kvartoft till Nyheter24

I kväll är det säsongspremiär för "Veckans brott" som berättar om uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Leif GW Persson har sedan tidigare hoppat av som expert från programmet, vilket gör att SVT har valt att göra en nysatsning.

Camilla Kvartoft leder programmet i sällskap med en helt ny expertpanel. Vi kommer få se advokaten Johanna Björkman som är expert inom DNA-bevisning, polisen John Franco som är specialiserad inom vapen och narkotika, samt kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson

– Tittarna kommer få se ett förnyat veckans brott. Vi kommer skildra aktuella och historiska brott, samt hänga med polisen ute på fältet, säger Camilla Kvartoft till Nyheter24.

Yxmordet i Uddevalla

Programmet kommer framförallt följa den uppmärksammade gängkriminaliteten under våren. Även villabrotten kommer analyseras, som enligt polisen oroar svenskarna allra mest. Dessutom kommer det första avsnittet ta upp ett väldigt speciellt fall, nämligen yxmordet i Uddevalla. 

– Det finns inget liknande fall i Sverige. Det här kan mycket väl hamna i högsta domstolen. Han tycker att han borde bli friad trots att yxmordet finns på film, säger Kvartoft.

Analyserar filmskurkar

I ett nytt inslag i "Veckans brott" går man helt ifrån true crime. Då kommer man analysera fiktiva brottslingar. Då får vi se expertpanelen prata om filmskurkar för att lära sig om brottslingars beteende. Och vilka skurkar som tas upp i programmet får tittarna själva ge förslag om. 

– Vi kommer ta in psykiatriker som analyserar filmskurkar ur ett rättspsykiatriskt perspektiv. Då behöver man inte ta hänsyn till integritetsskäl. Dessutom blir det lite roligt, menar hon.

Hur kommer programmet bli utan Leif GW Persson?

– Det är tråkigt att Leif inte är med oss längre. Vi får se vad tittarna tycker, men vi har inte försökt att ersätta honom, utan göra något helt nytt, säger Kvartoft.

Hur ser er relation ut idag?

– Han ringde för några dagar sen och önskade mig lycka till. Han ska titta på programmet. Vi har fortfarande kontakt. menar hon.

Har du avgett några nyårslöften?

– Ja det har jag, samma som alla andra år. Jag ska träna mer. Det har gått lite bättre på senare år, men jag ska träna mer på gym och utöva yoga. Jag har också lovat mig själv att rida mer, säger hon.

SVTplay kommer även sända "Veckans brott redaktionen", vilket är ett program som tar tittarna bakom scenerna och som följer redaktionens arbete. Det vänder sig till de som är lite extra krim-intresserade!

Camilla Kvartoft
Camilla Kvartoft leder "Veckans brott". Bildkälla: Janne Danielsson /SVT

"Veckans brott" sänds varje torsdag kl 21:00 på SVT1 och SVTplay.

Tittar du på Veckans brott?