en blond kvinna i mörkblå kavaj, en man i clownsmink går
Veckans brott kommer analysera fiktiva skurkar i nya säsongen. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Stella Pictures

Camilla Kvartoft om nya satsningen i Veckans Brott: "Blir roligt"

I den nya säsongen av "Veckans brott" kommer vi få se en helt ny expertpanel. Programmet kommer även analysera filmskurkar som tittarna själva får rösta fram. "Då behöver man inte ta hänsyn till integritetsskäl", säger Camilla Kvartoft till Nyheter24


I kväll är det säsongspremiär för "Veckans brott" som berättar om uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Leif GW Persson har sedan tidigare hoppat av som expert från programmet, vilket gör att SVT har valt att göra en nysatsning.

Camilla Kvartoft leder programmet i sällskap med en helt ny expertpanel. Vi kommer få se advokaten Johanna Björkman som är expert inom DNA-bevisning, polisen John Franco som är specialiserad inom vapen och narkotika, samt kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson

– Tittarna kommer få se ett förnyat veckans brott. Vi kommer skildra aktuella och historiska brott, samt hänga med polisen ute på fältet, säger Camilla Kvartoft till Nyheter24.

Yxmordet i Uddevalla

Programmet kommer framförallt följa den uppmärksammade gängkriminaliteten under våren. Även villabrotten kommer analyseras, som enligt polisen oroar svenskarna allra mest. Dessutom kommer det första avsnittet ta upp ett väldigt speciellt fall, nämligen yxmordet i Uddevalla. 

– Det finns inget liknande fall i Sverige. Det här kan mycket väl hamna i högsta domstolen. Han tycker att han borde bli friad trots att yxmordet finns på film, säger Kvartoft.

Analyserar filmskurkar

I ett nytt inslag i "Veckans brott" går man helt ifrån true crime. Då kommer man analysera fiktiva brottslingar. Då får vi se expertpanelen prata om filmskurkar för att lära sig om brottslingars beteende. Och vilka skurkar som tas upp i programmet får tittarna själva ge förslag om. 

– Vi kommer ta in psykiatriker som analyserar filmskurkar ur ett rättspsykiatriskt perspektiv. Då behöver man inte ta hänsyn till integritetsskäl. Dessutom blir det lite roligt, menar hon.

Hur kommer programmet bli utan Leif GW Persson?

– Det är tråkigt att Leif inte är med oss längre. Vi får se vad tittarna tycker, men vi har inte försökt att ersätta honom, utan göra något helt nytt, säger Kvartoft.

Hur ser er relation ut idag?

– Han ringde för några dagar sen och önskade mig lycka till. Han ska titta på programmet. Vi har fortfarande kontakt. menar hon.

Har du avgett några nyårslöften?

– Ja det har jag, samma som alla andra år. Jag ska träna mer. Det har gått lite bättre på senare år, men jag ska träna mer på gym och utöva yoga. Jag har också lovat mig själv att rida mer, säger hon.

SVTplay kommer även sända "Veckans brott redaktionen", vilket är ett program som tar tittarna bakom scenerna och som följer redaktionens arbete. Det vänder sig till de som är lite extra krim-intresserade!

Camilla Kvartoft leder "Veckans brott". Bildkälla: Janne Danielsson /SVT

"Veckans brott" sänds varje torsdag kl 21:00 på SVT1 och SVTplay.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Veckans brott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.