Kvinna och man under arbetsintervju.
Tips inför arbetsintervju. - Foto: Unsplash

8 jobbintervjufrågor som är konstruerade för att lura dig

Att få jobb i dessa tider är inte alltid det lättaste. Att bli kallad på arbetsintervju är fantastiskt – men slaget är ju inte vunnet för det. Vi listar åtta jobbintervjufrågor som kan vara bra att tänka ett varv extra kring innan du ger ditt svar.


Är du supertaggad över att ha blivit kallad på intervju för ditt drömjobb? Se då till att förbereda dig ordentligt innan. För det finns jobbintervjufrågor som kan verka lätta men som faktiskt är konstruerade för att förvirra dig och få dig att avslöja information om dig själv som du helst vill dölja.  

Här är åtta exempel på kluriga arbetsintervjufrågor, listade av Business Insider: 

1. ”Kan du berätta om dig själv?” 

Den här frågan kan vara svår eftersom det kan fresta dig till att börja prata om ditt privatliv – vilket du inte ska göra. Arbetsgivaren vill höra att du självsäkert kan kommunicera dina färdigheter. Låt ditt svar fokusera på hur du kan bidra till företaget. 

2. ”Hur skulle du beskriva dig själv med ett ord?”

Arbetsgivaren ställer denna fråga för att bedöma din personlighetstyp och självuppfattning. Om du söker ett bokföringsjobb bör svaret inte vara ”kreativ” och om du söker jobb som art director kanske du inte ska svara ”punktlig”. Håll dig till ett säkert svar här som inte kan gå så fel, som exempelvis: optimistisk, ärlig, pålitlig eller dedikerad. 

3. ”Nämn tre av dina styrkor och tre av dina svagheter” 

Med den här frågan vill arbetsgivaren upptäckta varningsflaggor, som exemplevis att du har svårt att samarbeta eller hålla deadline. När du nämner dina svagheter bör du berätta om de positiva åtgärder du har vidtagit för att förbättra dig. Förbered dina svar noga. Chefen söker efter styrkor som kommer vara en tillgång för den aktuella tjänsten och svagheter som inte skulle kunna påverka din förmåga att utföra dina arbetsuppgifter. 

Det kan vara bra att tänka ett varv extra innan du svarar på en fråga under en arbetsintervju. Bildkälla: Unsplash

4. ”Varför vill du jobba här?”

Intervjuaren vill ta reda på vad som driver dig och hur mycket du vill ha jobbet. De vill se att du har tagit dig tid att läsa på om företaget och förstår branschen. Undvik svar där du fokuserar på dig själv. Exempelvis: ”Jag får för lite betalt där jag jobbar nu”, ”Min nuvarande chef är hemsk” eller ”Pendlingen hit är väldigt kort”. 

5. ”Hur definierar du framgång?”

Här vill intervjuaren få en inblick i dina prioriteringar och vad som motiverar dig. Är det pengar, utmaningar eller att skaffa dig nya färdigheter? Försök hålla ditt svar så oklanderligt som möjligt och anpassa det efter det som det står att de söker efter i arbetsbeskrivningen. 

6. ”Vad ångrar du i din karriär?”

Det intervjuaren egentligen frågar här är: ”Finns det något dåligt med dig som jag inte har upptäckt?”. Försök undvika ordet ”ångrar” i ditt svar och fokusera på något positivt som du önskar att du hade gjort mer av. 

Ha i åtanke att arbetsgivare kan ställa luriga frågor för att ta reda på svagheter hos dig. Bildkälla: Unsplash

7. ”Varför fick du sparken från ditt tidigare jobb?”

Här vill de höra att du är positiv, redo att börja jobba igen och har kvar ditt självförtroende. Undvik att visa dig bitter och arg – och prata för guds skull inte skit om din tidigare arbetsgivare. 

8. ”Vad skulle du göra om du vann 50 miljoner kronor i morgon?”

Intervjuaren vill här ta reda på om du fortfarande skulle jobba om du inte behövde pengarna. Ditt svar avslöjar din arbetsetik och motivation. Intervjuaren vill kanske också veta om du skulle spendera pengarna eller investera dem – vilket säger mycket om din mognad och hur ansvarstagande du är. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om de bäst betalda jobben i Sverige. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Jobbar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.