Söndag 2 Okt
Stockholm

Bäst betalda jobben i Sverige – här är hela listan

Har-ar-de-bast-betalda-jobben-i.Sverige
Här är de bäst betalda jobben i Sverige. Foto: Pixabay

Vilket jobb ska man sikta på att få om man vill tjäna så mycket pengar som möjligt? Här är listan över de tio bäst betalda jobben i Sverige. Är ditt drömyrke med på listan?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ja, visst har man väl drömt om att tjäna hundratusen i månaden? Det är ju faktiskt inte orimligt att kamma in, om man kikar på listan på bäst betalda jobben i Sverige. 

Frågan är om pengarna är värt mödan för arbetet. Det kan ju endast en själv bestämma så klart. Svenska Dagbladet har sammanställt en lista över de mest välbetalda jobben i landet.

Vilket jobb skulle du vilja ha?

Här är listan på bäst de betalda jobben i Sverige just nu:

1. Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå ett)

Det kanske är områden som inte låter jättekul för alla. Men något betydligt roligare skulle ju vara lönespecifikationen. En genomsnittlig lön är nämligen 124 100 kronor, i månaden. Skulle man tacka nej till det?

För det är faktiskt så att toppcheferna inom bank- och finans har den absolut högsta genomsnittslönen. 

Men i de flesta fall så kan det faktiskt vara så att de tjänar mycket mer än så, men att de inte tar ut det som lön. Det finns nämligen andra ersättningar som kan nämnas som bonusar och dylikt.

2. Mäklare inom finans

Den genomsnittliga lönen i det här yrket ligger i runda slängar på 82 500 kronor. Men aktiemäklare inom finansbranschen jobbar ofta provisionsbaserat, vilket betyder att lönen kan höjas med råge. 

Vi snackar om att den kan höjas till både en och två miljoner kronor.

3. Specialistläkare

Enligt statistik från Svenska läkarförbundet så ligger en duktig hjärnkirurgs årslön på cirka 900 000 kronor om året. Så ja, genomsnitt per månad: 77 900 kronor, inte så illa. 

Men jämför vi Sverige med USA eller Kanada ligger vi i lä. Där kan de nämligen tjäna dubbla eller till och med tredubbla.

Men den här genomsnittslönen är innan alla tillägg som kan komma. Vi pratar till exempel OB-tillägg och extra tjänstgöring.

Något att tänka på om man är lite sugen på att bli specialistläkare är att de kan bli några år vid skolbänken. Närmare tolv års utbildning är det vanligast att en specialläkare besitter, inte illa!

Genomsnittliga månadslönen för en hjärnkirurg är 77 900 kronor. Bildkälla: Pixabay

4. General-, landstings- och kommundirektör

Myndighetschefer, eller ja generaldirektörer som vi kallar dem, är några av statens bäst betalda. Men här är månadslönen ganska utspridd, beroende på vart du jobbar. 

Trafikverkets chef kammar in 170 000 kronor i månaden medan myndighetschefen på Genetiknämnden har hundratusen mindre, alltså 70 000 kronor i månaden. 

Det är ju en betydlig skillnad dem sinsemellan. Men man kan ju inte sticka under stolen med att båda känns som ganska generösa siffror. Po-tay-to, po-tah-to? 

Jaja, genomsnittet på månadslönen här ligger i alla fall på dryga: 76 400 kronor.

5. Verkställande direktör

Här har vi ett genomsnitt på en månadslön som inte säger oss särskilt mycket alls, 75 800 kronor. 

Kanske blir man lite förvånad här att VD-rollen inte drar in mer än 75 tusen i månaden? Kan ju vara en förutfattad mening. 

Verkställande direktörer finns ju såklart inte endast på de största bolagen, utan på företag i alla storlekar. Vissa vd:ar har till och med mindre inkomst än 50 000 kronor i månaden.

Så just verkställande direktör säger ju inte så jättemycket egentligen.

Att vara verkställande direktör kan ge en riktigt trevlig månadslön. Bildkälla: Pixabay

6. Ekonomi- och finanschef

Genomsnittlig månadslön: 71 500 kronor

7. Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå två)

Genomsnittlig månadslön: 71 200 kronor

8. Forsknings- och utvecklingschefer

Genomsnittlig månadslön: 69 800 kronor

9. Klinik- och verksamhetschefer i hälsa och sjukvård

Genomsnittlig månadslön: 68 400 kronor

10. It-chefer

Genomsnittlig månadslön: 66 400 kronor

Källa: Svenska Dagbladet

Nyheter24 har tidigare skrivit om Christina som vägrade ha på sig behå på jobbet – då fick hon sparken. Här kan du läsa mer om vad som hände.

Har du ett jobb?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.