Fredag 7 Okt
Stockholm

Tvättips: Så ska du inte torka dina nytvättade kläder

tvätt på tork, tvättmaskin, förvånad tjej
Tips på hur du inte ska torka kläderna. Foto: Pixabay

​Är du en av de som hänger upp din tvätt på tork inomhus? Sluta upp med det. Orsaken till att du bör lägga av med det genast är för att de blöta kläderna skapar en högre luftfuktighet. Och det gillas av både mögel och kvalster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ja, trots att du kanske har det bästa tvättstället i världshistorien, så är det inget du bör använda för jämnan tyvärr. Den höga luftfuktigheten som skapas av av de blöta plaggen inomhus kan verkligen ställa till det. 

Bor du i ett hus med lite sämre ventilation? Då är tvättorkningen inomhus ännu sämre för dig. Det kan orsaka otroligt onödiga konsekvenser för din hälsa.

Fukten från kläderna fångas upp av luften, som i sin tur leder till den höga luftfuktigheten. Men vad är det som är så farligt med lite luftfuktighet då? Jo, en hög luftfuktighet gör att både dammkvalster, bakterier och mögel lättare frodas. Inte supertrevligt. 

Orsaka allergireaktioner och lunginfektioner

Lite dammkvalster är dock inte det värsta. Fukten från de nytvättade kläderna kan nämligen även orsaka både allergireaktioner och lunginfektioner.

– Det finns många bakterier inomhus och de frodas i fukt och i otillräcklig ventilation. Man har funnit att själva fukten är en riskfaktor för både astma och andningsproblem, säger Christine Cowie, forskare från University of New South Wales, till australiska Kidspot.

Högre risk

Tyvärr finns det några som har större risk att reagera på fukten. Det är de med lite lägre immunförsvar: äldre, sjuka och småbarn. Och för de som har astma kan symptomen bli ännu värre av fukten.

Otrevlig stank

Som om det inte vore nog med att fukten kan förvärra hälsan, kan det även föra med sig en del andra otrevligheter. Som vad? En outhärdlig mögelstank. För det är så att om du bor i en bostad som är drabbad av mögel och inte får ventileras så som det borde, så kan det uppstå en frän stank av mögel. 

Hur du bör torka din tvätt

Alla har ju inte en stor trädgård där man kan hänga sina kläder på tork, och inte skulle det heller vara lönt just nu eftersom det är superkyligt ute. Men hur bär man såg åt då?

Har du möjlighet att torka utomhus, bör du torka utomhus – så länge vädret tillåter såklart. Men annars gäller att försöka ta torkskåp, torkrum eller torktumlare till användning. 

Har du inte möjlighet till något av dessa alternativ och helt enkelt behöver torka dina nytvättade kläder inomhus? Då finns det två riktlinjer som kan vara bra att försöka hålla sig efter: 

  • Undvik att hänga upp de blöta kläderna där du tillbringar mest tid, exempelvis vardagsrum och sovrum
  • Håll fönster och gärna dörrar öppna för att lufta igenom ditt hem

Källa: Land Lantbruk

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur ofta handdukar och lakan ska tvättas. Har du koll på det? Här kan du läsa allt du behöver veta om när dina textilier ska tvättas.

Brukar du torka din tvätt inomhus?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.