Tvättmaskin, chockad tjej, kuddar
Så ofta bör du tvätta dina textilier hemma - Foto: Pixabay

Så ofta bör handdukar och lakan tvättas – kanske oftare än du tror

Sängkläder, kökshanddukar, kuddar, badrumsmattor och handdukar är kanske något du drar dig för lite extra att ta tag i att tvätta? Men det måste göras. Frågan är hur ofta? Nyheter24 reder ut!


Ja, det där med att tvätta. Det står kanske inte överst hos alla på roligast att göra-listan. Men här är allt du behöver veta om hur ofta du bör tvätta dina textilier du har hemma.

Badlakan och handdukar – tvättas efter 2-3 användningar

Badlakan drar till sig bakterier, vilket gör att du borde tvätta de oftare än vad du kanske tror. 

– Handdukar som används efter dusch eller bad kan hängas upp och användas upp till tre gånger, säger hälso- och miljöprofessorn Kelly A. Reynolds från University of Arizona till Buzzfeed.

Och det är när handduken är fuktig som flest bakterier samlas. Därför kan det vara bra att hänga upp blöta handdukar och badlakan så att de får torka fritt och snabbt.

Kökshanddukar – bör tvättas varje dag

Ja nu kanske du tappade hakan. Men efter varje användning är det bra att tvätta kökshandduken. Men många av oss har inte möjlighet att tvätta varje dag. Därför kan det vara bra att försöka samla på sig fler än en kökshandduk, för att kunna byta oftare. 

– Kökshanddukar tenderar att dra till sig skadliga bakterier, eftersom de oftast är blöta på grund av att man hela tiden torkar saker med dem och de kommer i kontakt med maten. Det här skapar ett perfekt scenario för att bakterierna ska samlas, växa och spridas, fortsätter Kelly A. Reynolds till Buzzfeed.

Lakan och sängkläder – tvättas en gång i veckan

Philip Tierno Jr är expert inom mikrobiologi på New York University’s Langone Medical Center. Han menar att huden fäller massor av avlagringar. Eftersom många av oss oftast är näst intill eller helt nakna i sängen är det lakanen som får ta emot hudavlagringarna.

Men det är inte bara hud som lakanen får ta emot. Vi tvättar även bort smuts, sminkrester och avföringspartiklar.

– Minst en gång i veckan ska sängkläder tvättas, säger Philip Tierno Jr till Womens Health Magazine.

Kudde – tvättas två gånger om året

Det kan låta sällan, men ändå är det kanske inte något som många har för vana att göra?

Tänk dig att du ändå sover på din kudde typ varje natt. De fylls snabbt med olika otrevligheter som kvalster, döda hudceller och bakterier. Men tvättar man kudden var sjätte månad går det att undvika, skriver Leva & Bo.

Badrumsmattan – tvättas en gång i veckan

Badrumsmattan är en av de smutsiga sakerna vi har i hemmet. Som vi vet dras bakterier till fukt, och något som ofta är blött är ju vår kära badrumsmatta. Tänk vart dina fötter varit under dagen, sen kanske de går och göttar sig i den fuktiga badrumsmattan?

Den blir snabbt smutsig, så en gång i veckan är bra att försöka tvätta den.

– Badrumsmattor. Det är sådant som folk inte riktigt tänker på att ta med i veckotvätten, säger Marie-Louise Danielsson Tham, städexpert och hygienprofessor till Metro.

En annan grej som kan vara bra är att hänga upp badrumsmattan när det är läggdags. Då får den en hel natt på sig att torka helt och hållet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de farligaste rummen hemma. Läs mer här om hur du undviker att skada dig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att tvätta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.