"Gica" kallades för "pissråttan" av ungdomarna i Husqvarna

- 16/01/2019, 18:02

I det senaste avsnittet av "Uppdrag Granskning" får vi reda på bakgrunden till mordet på "Gica". Vi får också reda på att i Huskvarna visste många, men ändå ingen, vem han var och hans utsatthet.

Tidigt på morgonen den 8 augusti 2018, hittades en hemlös man död i en park i Huskvarna. Mannen hette Gheorge “Gica” Hortolomei-Lupu och var från Rumänien. Några veckor senare kunde polisen gripa två unga killar, 16 respektive 14 år. De misstänktes ha sparkat den hemlöse "Gica" så illa att han dog. 

16-åringen dömdes till fem månaders sluten ungdomsvård av Jönköpings Tingsrätt för grov misshandel och ofredande. Den 14-åriga killen åtalades aldrig eftersom han ännu inte är straffmyndig. 

I kvällens "Uppdrag Granskning" får vi reda på varför "Gica" mördades och varför ingen i kommunen visste om hans utsatthet efter att ha levt illegalt i Sverige i fyra års tid.

Kallades för "pissråttan"

Den rumänske mannen tiggde om pengar till vardags och satt ofta utanför matbutiken Willys i Husqvarna. Han sov ofta i ett förråd nere i ett garage. Där hade ett gäng ungdomar vid flera tillfällen trakasserat honom och kallat honom för "pissråttan". Detta var även något som flera av föräldrarna till barnen kände till. 

Samtidigt märkte många av invånarna hur hans tillstånd försämrades och att han drack allt mer alkohol. Men individ- och familjeomsorgen menar på att de varken visste om hans tillstånd eller utsatthet.

– Man får ju uppehålla sig i landet i tre månader och han levde ju här illegalt. Det som man kan göra är att på dagtid servera frukost och erbjuda dusch. Och på vintertid har man i samarbete med kommunen haft ett härbärge, säger Bengt-Åke Torkelsson, sektionschef individ- och familjeomsorg. 

Han fortsätter:

– Den informationen är jag helt övertygad om att den här personen har fått.

Missat "Gica" helt

Reportern på Uppdrag Granskning säger att Gica har bott i Husqvarna i fyra år illegalt och undrar hur de kan ha missat att han har bott i ett garage under en så pass lång tid. 

– Så du tänker att socialtjänsten ska ha koll överallt i princip? Det är omöjligt för socialtjänsten att ha det, säger Annika Åberg, funktionschef individ- och familjeomsorg. 

– Frågeställningen är ju inte att vi skulle inte ordna ett speciellt boende för en person som illegalt uppehåller sig i landet. Den är ju snarare att erbjuda en biljett hem, säger Bengt.

Uppdrag Granskning
Karin Mattisson och Ali Fegan leder Uppdrag Granskning. Bildkälla: SVT

Missa inte Uppdrag Granskning som sänds i kväll klockan 20:00 på SVT och kan streamas på SVTplay!