ett trähus, mynthögar, kronofogden
Här är flest skuldsatta hos Kronofogden - Foto: Pixabay, Vilhelm Stokstad/TT

Här är kommunerna med flest skuldsatta invånare

Allt färre svenskar hamnar hos Kronofogden – samtidigt ökar skulderna. I den värsta kommunen så är var tionde invånare skuldsatt. Här är listan på de mest skuldsatta kommunerna i Sverige!


Under den senaste tiden har börsen svajat och vi har hört många experter prata om nästa ekonomiska krasch. Samtidigt ökar hushållens belåning och räntorna förväntas stiga kommande år. 

De senaste siffrorna från Kronofogden visar också att den totala skulden har ökat på senare tid. Vid årsskiftet hade svenskarna skulder på 81,5 miljarder kronor, vilket är cirka tre miljarder mer än förra året och nio miljarder mer än 2016/2017. Detta skriver Hem & Hyra.

Den mest skuldsatta kommunen är Ljusnarsberg som har en andel skuldsatta hos Kronofogden på hela 9,6 procent. Jämförelsevis så ligger rikssnittet på fyra procent. Även Perstorp, Bjuv, Klippan, Åstorp, Högsby, Skinnskatteberg, Grums och Filipstad ligger högt upp på listan.

Och vad har dessa kommuner gemensamt? Johan Krantz är analytiker på Kronofogden och ser vissa mönster.

– Man kan se att det är förhållandevis låga taxerade inkomster i dessa kommuner, säger han. Vissa av kommunerna är till exempel gamla bruksorter där arbetslösheten har slagit hårt, säger han till Hem & Hyra.

Han fortsätter:

– I många fall lämnar folk dessa kommuner för jobb på andra orter och andelen arbetslösa och sjukskrivna ökar.

Den minst skuldsatta kommunen är Lomma och hamnar längst ner på listan. Den är tätt följda av Danderyd, Vellinge, Täby, Habo, Öckerö, Kungsbacka och Lidingö. 

Ljusnarsberg är kommunen med högst andel skuldsatta invånare hos Kronofogden med 9,6 procent. Bildkälla: Jessica Gow/TT 

Medelinkomsten i dessa kommuner är högre än de mer skuldsatta dito, vilket ökar chansen till att spara pengar och bygga upp en buffert. För enligt Johan Krantz kan vem som helst hamna i ekonomiska svårigheter.

– Man kan ha hur bra koll som helst, men sedan händer något i livet. Man kanske blir arbetslös eller sjukskriven.

Skuldernas storlek varierar bland svenskarna, men medianen var cirka 53 600 kronor. Och mycket talar för att antalet skuldsatta kommer öka i antal.

– Den starka ekonomin har gjort att många haft råd att betala sina skulder hos Kronofogden. Men när förutsättningarna förändras, konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar finns en överhängande risk att fler kommer att få svårt att betala. Det kan leda till en kraftig ökning av antalet skuldsatta, säger Johan Krantz.

Topp 10 – andelen skuldsatta i landets kommuner:

  1. Ljusnarsberg 9,6%
  2. Perstorp 8.8%
  3. Åstorp 7,8%
  4. Bjuv 7,7%
  5. Högsby 7,5%
  6. Klippan 7,5%
  7. Skinnskatteberg 7,3%
  8. Grums 7,3%
  9. Eda 7,3%
  10. Filipstad 7,2%


Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka de vanligaste skulderna hos Kronofogden för unga är. Det kan du läsa mer om här!

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Har du skulder?
Tack för din röst!