Person sitter vid datorn med kreditkort i handen
Skuldsättning hos Kronofogden allt vanligare bland unga. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Här är de vanligaste skulderna hos Kronofogden för unga

Körkortsavgifter, mobilräkningar och näthandel. Listan kan göras lång om varför ungas skulder hos Kronofogden växer. Nyheter24 listar de vanligaste orsakerna till skulderna.


I en tid då internetköp, Swish och månadsfaktura i mobilen är vardag kan det vara lätt att ta sig vatten över huvudet ekonomiskt. Och enligt nya siffror framtagna av Kronofogden är ungefär 35 000 ungdomar i Sverige skuldsatta idag. 

Vanligaste anledningarna till skuld hos unga

För att gå till botten med varför så pass många skuldsätter sig i tidig ålder har Kronofogden tagit fram statistik över de vanligaste obetalda räkningarna, skriver Dagens Juridik. 

"Vi lever i ett konsumtionssamhälle där allt är lättillgängligt. Om du inte har koll på vad som gäller kan räkningarna lätt hopa sig", förklarar Kim Jonsson på Kronofogden för Dagens Juridik. 

Om man inte vet hur privatekonomin funkar och hur mycket det kostar att till exempel vara sen med en inbetalning av en räkning kan det skapa problem. Risken för att skuldsätta sig ökar om man inte har koll, säger Kim Jonsson. 

De vanligaste anledningarna till att unga personer mellan 18 och 20 år skuldsätter sig är näthandel, vårdavgifter och mobilräkningar. 

Även körkortsavgifter, mobilräkningar och skadestånd är vanliga orsaker enligt statistiken som tagits fram. 

Att handla kläder på nätet är en av de vanligaste anledningar till att unga får skulder, menar Kronofogden. Bildkälla: Fredrik Sandberg/ TT

Kronofogden vill minska skulderna hos unga

Efter de något oroande siffrorna bestämde sig Kronofogden för att göra något åt att fler och fler unga tappar kontrollen över sin ekonomi. De har tagit fram ett undervisningsmaterial de valt att kalla Skuldkollen som finns anpassat för elever både i högstadiet och gymnasiet. 

Genom att inkludera en lektion om privatekonomi önskar Kronofogden öka medvetenheten kring riskerna med att inte betala räkningar. 

De vill också att materialet, som består av föreläsningar och korta informationsfilmer med relaterbara exempel, ska få unga att börja reflektera över sin ekonomi ordentligt, skriver Dagens Juridik

Så ska unga lära sig hantera pengar

Skuldkollen är alltså Kronofogdens nya storsatsning för att lära unga att få koll på ekonomin. Genom två interaktiva föreläsningar vill man skapa intresse och diskussion bland eleverna. 

I varje interaktiv föreläsning som finns tillgänglig på Kronofogdens hemsida kan du hitta filmer. Dessa filmer är inspirerade av några ungdomars ekonomiska situation där fokus ligger på igenkänning. 

Materialet finns att ladda ner här. Syftet med materialet är att det ska kunna användas i skolundervisningen som en del av läroplanen. Även manus för läraren som planerar lektionen finns tillgängligt på Kronofogdens hemsida.  

Samarbetar med lärare och elever

Genom ett samarbeta mellan Kronofogden, lärare och elever har lektionsmaterialet kunnat tas fram så det är lätt för eleverna att ta till sig. 

Skuldkollen ska enligt Kronofogdens hemsida hjälpa eleverna att:

  • "Utveckla sin förmåga att självständigt koppla privatekonomiska dilemman till klassrumsdiskussionen" 
  • "Visa förmåga att kritiskt och självständigt granska och utvärdera relevant information, utveckla förståelse för hur man söker ny information samt på vetenskaplig grund diskutera privatekonomiska företeelser", skriver Kronofogden på sin hemsida. 

I och med satsningen hoppas Kronofogden på att kunna inspirera och hjälpa ungdomar till en bättre privatekonomi. Vi önskar dem lycka till. 

Har du problem med ekonomin? Då finns det hjälp och rådgivning att få via Konsumentverket. Sök efter din region så finns där ofta både besöksadress och telefonnummer. 

Om man inte tar tag i sin ekonomi i tid kan det leda till stora skulder och ekonomiska problem. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Arkisson, 33 år, spenderade 100 000 svenska kronor på krogen – under loppet av en vecka. Läs mer om det här. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.