Snart kan det bli möjligt att åka flygande taxi

- 23/01/2019, 22:40

Tekniken fortsätter att utvecklas i rasande fart och snart kan en ny nivå av det tekniska undret uppnås – flygande taxi.

Är du en av de som brukar åka taxi titt som tätt? Då kanske du snart kan byta ut långa bilköer och lång restid mot ett helt köfritt alternativ – nämligen flygtaxi. 

Flygplanstillverkarna Boeing har konstruerat ett självstyrt flygplan med syftet att det ska ta människor från stad till stad. Och under tisdagen testflög företaget sitt första taxi-plan, rapporterar The Wall Street Journal. 

Så här funkar taxi-flygplanet 

Även om fordonet ser ut som ett flygplan så fungerar det mer som en helikopter, det vill säga att den inte kör i hög hastighet på en lång landningsbana. I stället lyfter den och landar lika smidigt som en helikopter gör, och det som gör det extra speciellt är att planet är självstyrt.

Förutom att ta passagerare från stad till stad, ska flygtaxin även göra det möjligt för passagerare att ta sig upp till höga takterasser.

Konkurrens 

Men det är inte bara Boeing som vill försöka göra det möjligt att transportera människor i taxi-flygplan. Även företagen Airbus SE och Textron håller på att utveckla självstyrande flygplan som ska förflytta människor mellan städer. 

Då kan taxi-flygplanen tas i bruk 

Så, när kan det första flygplanet tas i bruk då? Innan det är dags måste planet och programmen som styr det genomgå flera flygtester, även ett flertal säkerhetstester måste göras. Detta kan ta flera år.

Men enligt Greg Hyslop, Boeings teknikchef, kommer det inte dröja allt för lång tid till taxi-flygplanen kan tas i bruk. 

– Fordonen kommer att börja flyga inom de kommande åren. Jag tror inte att vi prata om ens ett decennium, sade han vid en flyguppvisning i juli 2018, skriver The Wall Street Journal

Nu får vi bara vänta och se om vi inom snar framtid kommer att kunna åka taxi i luften!

SE TESTKÖRINGEN AV TAXIN  I VIDEON OVAN!

Nyheter24 har tidigare skrivit om en annan sorts av taxi som styrs automatiskt, nämligen taxibilar. Det kan du läsa mer om här!

Skulle du vilja åka flygtaxi?