Tiger och ormvin
Dessa souvenirer bör du inte köpa på semestern - Foto: Hussein Malla/TT, Wong Maye-E/TT

Här är sakerna du inte ska köpa på semestern

Har du koll på vilka souvenirer som man inte bör köpa på semestern? En del produkter är olagliga och vissa kan till och med vara farliga. Här är några av sakerna du bör undvika.


Är du trött på den kalla vintern och planerar en resa i vår? Då kan det vara bra att tänka en extra gång innan du köper vissa souvenirer. Många av oss vet redan att det är olagligt att köpa med sig till exempel elfenben, noshörningshorn, och tigerprodukter hem. 

Men vad kan det vara bra att tänka på innan du köper souvenirer? Jo, nämligen dessa frågor:

  • Vad är produkten gjord av?
  • Var är den från?
  • Behöver jag ett tillstånd för att ta hem produkten?

Varning för dessa produkter

National Geographic skriver att det är flera olika souvenirer som utsätter djurlivet för fara, vilket är en av orsakerna till att du inte bör köpa det här. 

Havssköldpaddor

Visste du att sex av sju arter av havssköldpaddor är utsatt för fara? Undvik alla souvenirer med havssköldpaddor. Det kan exempelvis vara smycken, musikinstrument, soppa, ägg, läderprodukter och allt som är märkt med sköldpaddsskal. 

Ormvin 

I Sydostasien är det inte ovanligt att hitta vinflaskor fyllda med en hel orm till salu. Vissa tror att det kan användas i medicinskt syfte, vilket inte stämmer. Vinet tillverkas ofta under hemska förhållanden, där man oftast låter ormen drunkna i alkohol. Det kan även vara väldigt farligt, ibland händer det att ormen inte dör och biter personen som dricker vinet, eller för vidare dödliga parasiter. 

Så här kan ormvin se ut. Foto: Wong Maye-E/TT

Koraller och snäckskal

Vid besök på strandnära orter, finns det en stor chans att du springer på folk som säljer torkade koraller och snäckor vid sidan av vägen. Dessa är lätta att köpa, men inte alltid lika lätta att ta med sig hem. Likt ädelstenar är vissa koraller värdefulla, de kan även vara listade som utrotningshotade arter. Detta kan leda till problem på flygplatsen. 

Köpa koraller kan leda till problem på flygplatsen. Foto: Nouf Alosaimi/TT

Fågelfjädrar

Det kan vara frestande att ta med sig vackra fågelfjädrar hem. De väger trots allt inte så mycket, och är lätta att bära. I USA är det förbjudet att ta med sig fjädrar från de flesta vilda fåglarna, samt uppstoppade fåglar och fågelbo. 

Det kan vara förbjudet att ta med sig fågelfjädrar hem. Foto: Shakh Aivazov/TT

Valross-ben 

Till skillnad från andra souvenirer som är listade ovan, är detta inte lika allvarligt att köpa. Det är lagligt att köpa valross-produkter – men enbart om de är gjorda av urbefolkningen i Alaska. Enligt The Federal Trade Commission är det bra att fråga om ett skriftligt bevis som visar produktens äkthet. 

Källa: National Geographic

Nyheter24 har tidigare skrivit om utrotningshotade djur. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du köpa med souvenirer hem?
Tack för din röst!