Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, kokosolja är ingen mirakelkur – här är myterna du gått på

- 04/02/2019, 21:38

Torr vagina, acne, torr hud och underlivssvamp. Alla saker som kokosolja sägs bota. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 spräcker myterna du gått på.

Om du är det minsta intresserad av skönhet och hudvård har du troligtvis inte missat kokoshysterin som spridits i Facebookgrupper, skönhetssidor och Instagramkonton under de senaste två åren. 

Vaginavård, acnekur, hudkräm och underlivssvamp. Om man ska lita på nätet så finns det ingenting som lite kokosolja inte lindrar. Men allt är ju inte guld som glimmar. 

Kan kokosolja sänka mitt kolesterolvärde?

Kokosolja innehåller en hel del mättat fett. Hela elva gram mättat fett per matsked faktiskt, enligt Tonic. För att få lite perspektiv så innehåller olivolja två gram mättat fett och smör cirka sju gram mättat fett per matsked. 

Skillnaden mellan kokosolja och en del andra mättade fetter, är att kokosen kan öka mängden HDL-kolesterol i kroppen. HDL-kolesterol anses vara förhållandevis bra i jämförelse med LDL-kolesterol som kan vara skadligt för kroppen.  

Men saken är den att kokosolja också höjer LDL-nivåerna i kroppen. 

Man kan kort och gott säga att kokosolja troligtvis inte är direkt skadligt för dig, men det är inte heller bra. Nackdelarna med att konsumera oljan övervägar de fördelar som förhöjda HDL-nivåer skulle kunna innebära, skriver Tonic. 

Så det enkla svaret är: troligtvis inte.

Kan jag använda kokosolja som glidmedel?

Vaginal penetrationssex: Om du upplever att kokosolja funkar bra som glidmedel, så kan du absolut köra på. Men det är bra att ha i åtanke att oljan kan ändra PH-värdet i vaginan, vilket kan leda till en svampinfektion. 

Sex med kondom: Om man använder sig av kondom under sexet kan olja även slita på kondomen vilket ökar risken för att den spricker. 

Analsex: Precis som med vaginor, så kan penisar och anus också drabbas av svampinfektion. Så se bara till att hålla koll på att allt är som det ska. Om det känns bra, kör på!

Är kokosolja bra att smörja in vaginan med? 

Se svar på föregående fråga.

Kan jag använda kokosolja för att lindra svamp i underlivet?

Det finns många som påstår att man kan lindra svamp genom att dränka en tampong i kokosolja och föra upp den i vaginan. Detta kommer troligtvis ifrån det faktum att kokosolja har vissa antibakteriella egenskaper.  Men precis som med många andra hälsotips på internet så finns det ingen forskning som direkt kan bekräfta att oljan skulle lindra en svampinfektion, snarare så kan den göra situationen värre. 

I en intervju med Tonic så förklarar Mary Jane Minkin, gynekolog och lektor i obstetrik och gynekologi på Yale Medical School i USA, att hon starkt avråder alla från att stoppa upp en kokostampong i fiffi.

– Det finns inga bevis för att kokosolja skulle vara svampdödande eller antibakteriell i vaginan, säger hon i intervjun. 

Kan "oil pulling"/att gurgla kokosolja ersätta tandborstning?

Nej, men forskning visar att det kan agera som ett komplement till den rekommenderade tandhygiensrutinen. 

Så gurgla loss om du vill, men skippa inte vanliga tandborstningen. 

Hjälper kokosolja mot acne?  

Nej. Som vi tidigare nämnt så har kokosolja vissa antibakteriella egenskaper. Men på grund av att det är en olja kan den täppa igen dina porer, vilket kan förvärra situationen ännu mer, enligt Tonic

Borde jag använda kokosolja som hudkräm? 

Nja. Alltså, man kan ju självklart göra det om man vill, men det är inte särskilt bra, eller dåligt, för huden. Eftersom kokosolja inte kan penetrera dina porer, och i själva verket bara "sitter" på din hud, så kommer du troligtvis inte bli särskilt återfuktad, enligt Skin Resource MD

Dock kommer du troligtvis kännas ganska len, på grund av oljans konsistens.

Du kanske också gillar:

7 myter om din hälsa du garanterat har hört – och säkert trott på

13 vanliga myter om könssjukdomar – som du antagligen gått på

Använder du kokosolja?