Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny upptäckt: Snus är inte så farligt som forskare innan trott

- 06/02/2019, 22:36 -

Är du en av dem som gärna har en prilla liggandes under läppen? Då har vi goda nyheter till dig! Forskare ​menar nu att snus inte är lika farligt som de tidigare trott.

Alla som dagligen brukar nikotin vet den härliga känslan av att röka en cigg eller lägga en prilla under läppen när kroppen skriker efter just nikotin. Men för varje cigarett eller prilla du tar, vet du också att det inte alls är bra för din kropp. 

Nu kan du i alla fall vara lite lugnare om du föredrar snus. Norska hälsomyndigheten upplyser att det inte alls är lika farligt att snusa som forskare tidigare trott, skriver Nettavisen.

I 25 separata studier från Europa och Nordamerika har forskare undersökt olika sorter av rökfri tobak. När de sedan slog samman dessa svar kunde de konstatera att svenskt snus inte ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och inte heller stroke. 

– Det är glädjande att denna sammanslagna analys visar att svenskt snus inte ger en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Eli Heggen, konsult vid Oslo Universitetssjukhus, på forskning.no, skriver Nettavisen.

Finns det risk för andra sjukdomar?

Däremot påpekar Heggen att de inte kan säga något säkert om orsakssambandet. 

Men frågan är: Hur farligt är snus egentligen? Finns det risk för andra sjukdomar? 

Det finns inget som säger att normalkonsumtion av snus är farligt för din hälsa. Däremot vad det gäller vilken koppling snus har till cancer behövs det fortfarande göras ännu mer forskning för att sammanställa det.

I forskningen Snusets hälsoeffekter har forskare kommit fram till att det sambandet mellan till exempel cancer i magsäcken och cancer i bukspottskörteln är oklart och att just mer forskning behövs. 

Nyheter24 har tidigare gjort ett snusquiz. Testa dina kunskaper här om vilket snus som är dyrast!