Stockholm

Nu krossas myten – fler barn blir inte till under alla hjärtans dag

Är du en av de som trott att fler barn blir till under alla hjärtans dag? Då är du nog inte ensam. Men nu sticker en ny studie hål på den gamla myten.


Läs mer

Nej, det är inte fler än vanligt som skippar preventivmedlet ikväll. Trots presenter, lyxiga middagar, massager och spetsunderkläder så vill svenskarna ha barn lika lite, och mycket, nu som under resten av året. 

Och trots att man tidigare tänkt att svenskar var mer taggade på att göra barn under högtider och semestrar, så visar en ny studie från Stockholms Universitet att det faktiskt inte stämmer längre. 

– Det går absolut inte att se någon positiv effekt av alla hjärtans dag. Det är ju ett ganska nytt påhitt och infaller dessutom bara under en dag, säger Gunnar Andersson, professor och en av författarna till studien, till TT.

Färre barn föds under årets sista månader

I Sverige föds färre barn under årets sista månader jämfört med resten av året. Och enligt Andersson beror det troligtvis på att föräldrar aktivt planerar att undvika förlossning i slutet av året, då man tror att barnet då får sämre förutsättningar i skolan. 

– Det stämmer ju delvis. Jämför man barn som är födda i januari och februari med de som är födda i november och december så går det genomsnittligt bättre för dem i skolan och de har även en lite bättre inkomstutveckling senare i livet, säger han till TT. 

Inga fler barn under semestern heller

Inte ens under en härlig sommarsemester, eller mysig vinterledighet, känner sig svenskarna extra sugen på att göra en bebis. 

Under stora delar av 1900-talet, innan preventivmedel och abort blev mer tillgängligt, föddes många barn under våren som ett resultat av sommarsemester. Men nu påvisar mönstren att det hela mer styrs av när föräldrar föredrar att få sina barn, enligt studien.

– Romantiska säsonger har börjat spela ut sin roll. De där topparna har försvunnit och det enda som utmärker sig är dippen i slutet av året, säger Andersson enligt SvD

Är du född i november eller december?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.