Torsdag 26 Maj
Stockholm

De första svenskarna – så här såg de ut

De första svenskarna
De första svenskarna har tagit reda på hur ursprungssvenskarna såg ut. Foto: SVT

I SVT:s nya programserie "De första svenskarna" får vi följa med på en historisk resa. Vi möter de första pionjärerna i Norden som hade mörk hy och blåa ögon.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur såg de första svenskarna ut egentligen? Nu kan vi ha fått svaret efter ny dna-forskning. Ikväll är det nämligen premiär för SVT:s programserie "De första svenskarna" som tar med oss på en historisk resa 11 000 år tillbaka i tiden.

Forskarna har fått en ny bild av hur Sverige koloniserades för första gången efter den senaste istiden. Mattias Jakobsson är genetikprofessor vid Uppsala universitet och har kartlagt de tidiga människornas arvsmassa.

Mattias tror att den första gruppen pionjärer kom till landet söderifrån och bosatte sig i Skåne och Bohuslän i samma veva som inlandsisen drog sig tillbaka för 11 000 år sedan. 

Mörk hy och blåa ögon

De första svenskarna hade mörk hy och blå ögon. Bildkälla: SVT

Och deras utseende är helt olikt dagens människor.

– De var moderna människor, men de liknande inga som lever i Europa i dag. De hade mörk hud och blåa ögon, säger Mattias Jakobsson i programmet.

I Sverige finns det inga bevarade skelett av de första invandrarna. Däremot har man hittat kvarlever från flera människor i Europa som har analyserats. Och av att döma från deras dna, så ser alla likadana ut.

Under samma tidpunkt invandrade en annan stenåldersbefolkning via Nordnorge och arkeologer misstänker att det rör sig om ett helt annat folkslag. De var älgjägare som kom ifrån nuvarande Ryssland och har en arvsmassa som visar på att de hade ett annat utseende än de första pionjärerna.

– De hade blekare hud, det fanns individer som hade blå ögon och individer som hade mörka ögon, och samma sak med hårfärg, det fanns hela spektrat, säger Mattias Jakobsson.

Två folkgrupper möttes

Dessa två folkgrupper hade tagit olika rutter efter utvandringen ur Afrika för 80 000 år sedan. Sedan möttes de någonstans längs kusten. Och enligt forskning så finns det inga tecken på fientlighet mellan pionjärerna. 

Genetikerna tror istället att folkgrupperna ganska snabbt integrerades med varandra och efter några hundra år hade Norden Europas mest beblandade befolkning, genetiskt sätt.

Det är vid detta ögonblick som evolutionen gjorde att den nordiska befolkningen fick en successivt ljusare hy. 

Forskare har analyserat arvsmassan från folkslagen som invandrade Norden för 11 000 år sedan. Bildkälla: SVT

Det första avsnittet av ”De första svenskarna” sänds ikväll kl 21.00 i SVT 1 och i SVTplay.

SVT
Kommer du titta på De första svenskarna?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela