Onsdag 28 Jul
Stockholm

Studie: Kvinnor är bättre på att köra bil än män

bilväg, kvinna
Studie visar att kvinnor är bättre bilförare än män. Foto: Unsplash

En studie gjord av Insurethebox visar stora skillnader mellan kvinnor och mäns bilkörning. Studien analyserade bland annat de största riskerna för olyckor, där mörker och hastighet var i täten. Men vilka kör bäst egentligen? Jo, kvinnorna!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En studie gjord av Insurethebox visar att kvinnor är bättre än män på att köra bil. Det rapporterar brittiska Mirror. 

Studien analyserade 724,5 mil av bilkörning i Storbritannien. Detta för att se eventuella skillnader i bilkörning mellan kvinnor och män och dessutom vilket kön som är mest troligt att få en bot.

Enligt siffror så kör kvinnor bättre i trafiken än män. Bildkälla: Unsplash

Kvinnor säkrare i trafiken än män

Studien visade att kvinnor är bättre och säkrare bilförare i trafiken – dessutom kör de också mer lagligt. Hela 46 procent fler män än kvinnor kör över tillåten hastighetsgräns.

Den yngre generationen är de värsta trafikbovarna, där 55 procent av männen mellan 17 och 25 år anses köra för fort. Den yngsta gruppen är den största riskfaktorn, där fortkörning är 76 procent vanligare hos 17-åriga män än kvinnor i samma åldersgrupp.

Fortkörning vanligare i yngre åldrar. Bildkälla: Unsplash

Mörker och hastighet är stora riskfaktorer

Mörker är inte det mest optimala när man kör bil. När Insurethebox presenterade sina resultat var kvinnorna de bättre förebilderna. 

Detta trots att männen bland annat kör 28 procent mer bil än kvinnor under mörkertimmarna. Att köra i mörkret kan vara rent ut sagt farligt - enligt studien sker en fjärdedel av olyckorna under midnatt fram till klockan fem på morgonen, trots att endast 4 procent av vägarna används vid dessa tider. 

– Hastigheten är den enskilt största faktorn till eventuella olyckor, och det enda som varje förare har kontroll över. Trots det ser vi stora skillnader mellan unga män och kvinnors körvanor, förklarar Naomi Little, kommunikationsansvarig på Insurethebox.

Hög hastighet ökar risk för olyckor. Bildkälla: Unsplash

Data från företaget visar att förare som ökar farten 20 procent av tiden de kör, ökar risken för olycka med hela 87 procent. Little förklarar att detta dels är på grund av att ju snabbare man kör, desto större är chansen att uppfatta oväntade risker. 

– Oavsett vem som kör, så måste varje förare se till att göra vare bilresa trygg, säger hon i Mirror. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om var i Sverige man är sämst på att köra bil. Kan du gissa var? Här kan du läsa mer om det.

Kör du ofta bil?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela