Ebba Einarsson
Ebba Einarsson har kämpat sig tillbaka till elitnivå efter förlamning i båda benen. - Foto: TV4

Allt du vill veta om roddaren Ebba Einarsson: "Vaknade upp förlamad"

Hon var ett av Sveriges stora löften i rodd. Men livet förändrades bokstavligen över en natt. 19-åriga Ebba Einarsson vaknade upp med bortdomnade ben som kommer bli förlamade livet ut.


I juli 2017 förändrades Ebba Einarssons liv drastiskt. Hon fick plötsligt extremt ont i ryggen och var tvungen att åka till akutmotattagningen i Halmstad. En vecka tidigare hade hon tagit SM–guld i rodd för Falkenbergs Roddklubb. 

Nu är Ebba Einarsson högaktuell med att medverka TV4:s tävlingsprogram Vinnarskallar. Hon är en av åtta deltagare, inom svensk parasports absoluta elit, som gör upp om titeln "Årets Vinnarskalle". 

Nyheter24 har tagit fram det du förmodligen vill veta om den 19-åriga idrottsstjärnan. 

Förlamad i båda benen 

Det var en blödning i ryggen som orsakade Ebbas förlamning i båda benen. Enligt läkarna har blödningen uppstått från en missbildning i ett blodkärl, kavernom, som troligtvis är medfött. 

Exakt en vecka efter att hon tagit SM-guld så kom hon hem efter en lång arbetsdag. Hon fick plötsligt ont i ryggen och smärtan bara stegrades. När de åker in till akuten kan hon inte ens stå på benen längre på grund av smärtan. 

När hon vaknade upp dagen efter var hon förlamad i vänstra benet. Lite senare samma dag försvann känseln även i höger ben. Från eftermiddagen 9 juli 2017 är Ebba Einarsson förlamad från midjan och nedåt. 

– En läkare sa till mig att jag inte kommer kunna gå igen, att jag inte ska ha något hopp, säger Ebba Einarsson i kvällens avsnitt av Vinnarskallar. 

Rodd

Rodden har alltid varit viktig för Ebba. Hennes pappa var roddare och hon var med på hans rodd-tävlingar som ettåring. Hon själv började med sporten bara åtta år gammal. När hon var 13 år vann hon sitt första junior SM-guld i singel. 

– Det är en speciell känsla när man är ute och vattnet är alldeles spegelblankt. Och man kan ta in hela naturen och miljön runtom, säger Ebba Einarsson. 

Trots förlamning i båda benen har 19-åriga Ebba Einarsson tagit sig tillbaka till elitnivå i rodd. Bildkälla: TV4

Kämpat sig tillbaka till elitnivå 

Att som 17 år gammal plötsligt inte kunna ta hand om sig själv var otroligt tufft för Ebba. Men hon gav inte upp hoppet och lyckades ta sig tillbaka till rodden. 

När hon mådde lite bättre kollade hon upp vad det fanns för möjligheter för henne. Sedan åkte hon iväg på ett landslagsläger och där fick hon testa sin första para-roddbåt. 

Trots förlamningen frågade landslaget, som hon tidigare hade varit med i, om hon ville vara styrman för dem istället. Så Ebba fortsätter nu att tävla i rodd på elitnivå, fastän att hon är förlamad. 

– Allt detta som har hänt det senaste året för mig det hade ju aldrig hänt annars. Och jag hade aldrig fått alla dess möjligheter. Det är egentligen det man måste fokusera och se på. Trots allt hemskt som hänt kan jag känna en tacksamhet, säger Ebba Einarsson. 

TV4:s nya tävlingsprogram Vinnarskallar sänds tisdagar 20:00 på TV4 och TV4 Play. 

Se när Ebba Einarsson och hennes pappa berättar om förlamningen i klippet ovan. 

TV4
Tittar du på Vinnarskallar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Henry Kissinger är död

Lastbil har vält på E4 i Skåne

1 timme sedan
E4 har stängts av i norrgående riktning i höjd med Åstorp på grund av en lastbil som vält.

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

2 timmar sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.