Ebba Einarsson
Ebba Einarsson har kämpat sig tillbaka till elitnivå efter förlamning i båda benen. - Foto: TV4

Allt du vill veta om roddaren Ebba Einarsson: "Vaknade upp förlamad"

Hon var ett av Sveriges stora löften i rodd. Men livet förändrades bokstavligen över en natt. 19-åriga Ebba Einarsson vaknade upp med bortdomnade ben som kommer bli förlamade livet ut.


I juli 2017 förändrades Ebba Einarssons liv drastiskt. Hon fick plötsligt extremt ont i ryggen och var tvungen att åka till akutmotattagningen i Halmstad. En vecka tidigare hade hon tagit SM–guld i rodd för Falkenbergs Roddklubb. 

Nu är Ebba Einarsson högaktuell med att medverka TV4:s tävlingsprogram Vinnarskallar. Hon är en av åtta deltagare, inom svensk parasports absoluta elit, som gör upp om titeln "Årets Vinnarskalle". 

Nyheter24 har tagit fram det du förmodligen vill veta om den 19-åriga idrottsstjärnan. 

Förlamad i båda benen 

Det var en blödning i ryggen som orsakade Ebbas förlamning i båda benen. Enligt läkarna har blödningen uppstått från en missbildning i ett blodkärl, kavernom, som troligtvis är medfött. 

Exakt en vecka efter att hon tagit SM-guld så kom hon hem efter en lång arbetsdag. Hon fick plötsligt ont i ryggen och smärtan bara stegrades. När de åker in till akuten kan hon inte ens stå på benen längre på grund av smärtan. 

När hon vaknade upp dagen efter var hon förlamad i vänstra benet. Lite senare samma dag försvann känseln även i höger ben. Från eftermiddagen 9 juli 2017 är Ebba Einarsson förlamad från midjan och nedåt. 

– En läkare sa till mig att jag inte kommer kunna gå igen, att jag inte ska ha något hopp, säger Ebba Einarsson i kvällens avsnitt av Vinnarskallar. 

Rodd

Rodden har alltid varit viktig för Ebba. Hennes pappa var roddare och hon var med på hans rodd-tävlingar som ettåring. Hon själv började med sporten bara åtta år gammal. När hon var 13 år vann hon sitt första junior SM-guld i singel. 

– Det är en speciell känsla när man är ute och vattnet är alldeles spegelblankt. Och man kan ta in hela naturen och miljön runtom, säger Ebba Einarsson. 

Trots förlamning i båda benen har 19-åriga Ebba Einarsson tagit sig tillbaka till elitnivå i rodd. Bildkälla: TV4

Kämpat sig tillbaka till elitnivå 

Att som 17 år gammal plötsligt inte kunna ta hand om sig själv var otroligt tufft för Ebba. Men hon gav inte upp hoppet och lyckades ta sig tillbaka till rodden. 

När hon mådde lite bättre kollade hon upp vad det fanns för möjligheter för henne. Sedan åkte hon iväg på ett landslagsläger och där fick hon testa sin första para-roddbåt. 

Trots förlamningen frågade landslaget, som hon tidigare hade varit med i, om hon ville vara styrman för dem istället. Så Ebba fortsätter nu att tävla i rodd på elitnivå, fastän att hon är förlamad. 

– Allt detta som har hänt det senaste året för mig det hade ju aldrig hänt annars. Och jag hade aldrig fått alla dess möjligheter. Det är egentligen det man måste fokusera och se på. Trots allt hemskt som hänt kan jag känna en tacksamhet, säger Ebba Einarsson. 

TV4:s nya tävlingsprogram Vinnarskallar sänds tisdagar 20:00 på TV4 och TV4 Play. 

Se när Ebba Einarsson och hennes pappa berättar om förlamningen i klippet ovan. 

TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Vinnarskallar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.