Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så hamnar dina skulder hos Kronofogden

- 16/03/2019, 10:03 -

Har du någon gång hamnat hos Kronofogden och undrat hur det gick till? Eller är du bara nyfiken? Vi går igenom steg för steg.

Cirka 400 000 svenskar var under 2018 skuldsatta hos Kronofogden. Vägen dit är faktiskt ganska lång och det krävs ganska många steg innan en räkning hamnar hos myndigheten.

Nyheter24 har listat det som händer med en räkning om den inte betalas.

Räkning

När du får hem en räkning så har du vanligtvis 30 dagar på dig att betala innan räkningens förfallodatum har passerat. Dock kan detta variera från fall till fall.

Påminnelse

Betalar du inte innan förfallodatumet så skickas det oftast ut en påminnelse efter några dagar. Då läggs även en avgift på din räkning. Dock ska man komma ihåg att det inte finns någon lag som tvingar exempelvis företag att skicka en påminnelse – utan de kan välja att skicka direkt din obetalda räkning direkt till ett inkassoföretag. 

Utöver detta debiteras en dröjsmålsränta från och med det datum den ursprungliga räkningen hade förfallit.

Inkasso

Har du inte betalat påminnelsen så skickas räkningen till ett inkassobolag. Du får hem ett inkassokrav, där det läggs på en avgift på 180 kronor. Samtidigt brukar de ge förslag till att komma överens om en avbetalningsplan. Men är räkningen felaktig så kan du bestrida ärendet om du kan visa på specifika underlag.

Kronofogden

Kronofogden
Hamnar dina räkningar hos Kronofogden så kan det blir en riktigt dyr affär. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Betalas inte inkassokravet så skickas en ansökning om betalningsföreläggande till Kronofogden – dessutom kommer du få hem en delgivning. Går den igenom så har skulden växt ytterligare genom 380 kronor i ombudskostnad från inkassobolaget och via Kronofogdens ansökningsavgift på 300 kronor.

Nu har du tio dagar på dig att antingen betala skulden eller bestrida ärendet – från det datumet du har mottagit betalningsföreläggandet. 

Betalningsanmärkning

Har Kronofogden fattat ett beslut i ärendet via ett utslag så fastställs skulden och du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Detta kan försvåra chanserna till att bli beviljad lån i framtiden.

Har du fortfarande inte råd att betala dina skulder hos Kronofogden, så har de rätt att begära en utmätning, vilket betyder att de kan dra av pengar från din lön eller sälja något du äger.