Lördag 24 Jul
Stockholm

Här är fem ätbara plantor som du enkelt kan odla hemma

Grönsaker
Här är fem ätbara plantor du kan odla hemma. Foto: Unsplash

Sverige kanske inte känns som det bästa landet för att odla grönsaker i – i alla fall inte utomhus året om. Och har du inte trädgård eller balkong kan det kännas svårt. Men misströsta icke, Nyheter24 listar fem ätbara plantor du kan odla inomhus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att odla ätbara plantor inomhus är enklare än vad man tror. Och känslan av att se något man själv har sått, växa upp ur jorden är en ganska så fantastisk känsla. 

Nyheter24 har här listat fem goda saker som du kan odla inomhus året om! 

1. Tomater 

Smaken av nyskördad tomat kan vara oslagbar. Dessa plantor trivs bra i både trädgårdar och krukor. Det är bra att välja en kruka som är minst 15 centimer och att placera den på en varm plats. När fröna har grott vill de gärna stå i ett soligt fönster eller under en lampa. 

2. Avokado 

Att odla avokado är superenkelt. Det enda du behöver göra är att ta en avokadokärna och skölja den ordentligt. Sedan sticker du in ett par tandpetare i kärnan och lägger den i ett glas vatten, med den spetsiga sidan uppåt. Ställ glaset i ett soligt fönster och se till att det finns mycket vatten. Efter ett par veckor kommer du ha en liten avokadoplanta redo att planteras i kruka. Låt den stå soligt och vattna försiktigt, men regelbundet.

Avokadon är perfekt för dig som vill odla något ätbart hemma. Bildkälla: Unsplash

3. Apelsin 

För att apelsinträdet ska må bra behöver det mycket solljus, så placera krukan nära ett fönster. Trädet trivs också bäst i en rymlig kruka. Låt jorden torka ordentligt mellan vattningarna. 

4. Rädisor 

Den supernyttiga rädisan går snabbt och enkelt att odla. Allt fröna behöver är en stor kruka, gärna fyra liter stor, och mycket fukt för att trivas. 

5. Basilika 

Denna populära krydda är ett billigt nöje att odla. Det bästa är att så fröna inomhus tidigt på våren. Det är viktigt att jorden är fuktig, lätt och väldränerad. Du måste däremot vara noga med att vattna kryddan. 

Är du sugen på att börja ha växter hemma, men är rädd att du ska ta kål på dem? Oroa dig inte. Nyheter24 listar här fem lättskötta växter för dig som inte har gröna fingrar!

Odlar du något ätbart hemma?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela