kille med mobil, Vanja
Nya appen bidrar till näthat. - Foto: Erik Nylander/TT, Privat

Föräldrarna varnar för appen Tellonym: "Man är maktlös"

Appen "Tellonym" har fått stark kritik gällande det rådande näthat som pågår där. 12-åriga Olivia och Elvira är några av de som fått elaka kommentarer i form av mobbning och hot. Nu vill föräldrarna varna andra för användandet av appen.


En ny app där man kan ställa anonyma frågor till varandra har nu fått skarp kritik. Appen heter "Tellonym" och fungerar på så sätt att användaren kan välja att ställa frågor i sitt eget namn, men man kan också uppge ett falskt namn eller välja att vara helt anonym. 

Mobilappen har blivit väldigt populär bland barn och unga, och då den erbjuder anonymitet har flertal ungdomar fått utstå förolämpningar och andra kränkande kommentarer.

Olivia är en av de som råkat ut för näthat via appen. Bildkälla: Privat

Några av de ungdomar som fått ta emot dessa kommentarer är 12-åriga Elvira och Olivia i Töreboda. Kommentarerna som tjejerna har fått utså var i stil med "häng dig", "vad tjock du är" och "gå och dö". Andra kränkningar var exempelvis hot i form av diverse könsord.

Nu vill mamma Vanja att fler föräldrar ska prata med sina barn om näthat. Bildkälla: Privat

Nyheter24 har pratat med Olivias mamma Vanja, 40, som berättar att hon vill varna andra föräldrar för appen.

– Jag uppmanar alla föräldrar att verkligen prata med sina barn och kolla igenom vad de har för sociala medier, och verkligen prata om det.

Känner sig maktlös

Det var i höstas som Vanja fick reda på att hennes dotter använde sig av appen. Hon berättar att Olivia hade kommit till henne en dag och varit ledsen.

– Jag hade ingen aning om vad det var för app från början, men när jag fick reda på att hon hade appen så började jag ställa frågor, säger Vanja till Nyheter24.

– Det som var så oskyldigt till en början, övergick snabbt till något helt annat. Det slutade med mobbning och trakasserier. Det är fruktansvärt när det väl händer, man vet ju hur barnen reagerar. Som förälder blir man väldigt maktlös.

Vanja berättar att hon idag försöker prata med alla ungdomar som kommer hem till dem, och ifrågasätter användandet av appen och sättet man bemöter andra på i sociala medier.

– Man går ju inte fram till någon i affären och säger "gud vad ful du ser ut", då ska man inte skriva det heller. Man ska kunna säga det ansikte till ansikte.

Varnar för mobbning

Appen är för tillfället en av de mest populära att ladda ner. Men Elvira och Olivia är långt ifrån de enda som utsatts för mobbning. På Appstore finns en mängd recensioner från personer som utsatts för hatmeddelanden och trakasserier, men trots det vill inte tillverkarna göra något åt situationen, rapporterar Ekot

Radiostationen har ifrågasatt Tellonym, och som svar har de fått: 

"Vi kan inte styra vad folk pratar om på vår plattform och hur de pratar. Men vi sätter tydliga gränser och visar vad vi tycker är att gå för långt, med hjälp av våra modererings-och språkfilter."

Många recensioner varnar för mobbning i appen. Bildkälla: Printscreen Appstore

Kontakt med rektorn

Varken Elvira eller Olivia använder sig av appen idag, och båda har tagit bort den från sina mobiltelefoner. Mammorna till tjejerna har pratat med rektorn på deras skola, och lärarna har även diskuterat allvaret med resterande elever. 

– De har pratat om det i skolan och tagit upp det i klassrummen, hur man ska bete sig och varför liksom. Rätt och fel helt enkelt, berättar Vanja för Nyheter24.

– Men egentligen är det ju inte skolans plikt att uppfostra våra barn, det är vi föräldrar.

Vanja hoppas nu på att fler föräldrar ska agera på detta och se över sina barns användande av sociala medier. 

/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om appen förut?
Tack för din röst!