p-piller, graviditetstest
Det här är anledningen till varför du kan bli gravid trots p-piller - Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix/TT, Staffan Löwstedt/SvD/TT

Studie: Därför kan du bli gravid trots p-piller

En del kvinnor blir gravida trots att de använder p-piller. Men vad beror detta på? Enligt en ny studie kan vissa kvinnor producera en enzym som bryter ner hormoner som finns i vissa preventivmedel.


P-piller, p-stav- p-plåster – ja, det finns flera olika preventivmedel som kvinnor kan använda för att undvika att bli gravida. Men trots att preventivmedlen ska skydda mot graviditet så finns det ingen preventivmetod som är 100 procent säker, skriver RFSU

Men vad är det egentligen som gör att p-piller inte är helt säkert, även om man tar det regelbundet? Jo, nämligen en ovanlig gen.

För dessa kvinnor är inte p-piller 100 procent riskfritt 

Enligt en ny studie, som har publicerats i tidskriften Obstetrics & Gynecology, är p-piller inte helt säkert för de kvinnor som bär på en ovanlig genetisk uppsättning. Anledningen är för att dessa kvinnor kan producera en enzym som bryter ner hormoner som finns i vissa preventivmedel, exempelvis p-piller. 

Däremot kan man ännu inte veta hur stor risken för graviditet är för dessa kvinnor. Enligt Aaron Lazorwitz, läkare vid Universify of Colorado och en av studiens medförfattare, är det fortfarande "för tidigt" att veta. 

Bildkälla: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Därför gjordes studien 

Flera läkare har varit med om att patienter kommit till dem och berättat att de har blivit gravida trots att de tagit sina p-piller som de ska – och ingen har egentligen vetat varför. 

Man har länge sagt att detta ändå måste bero på att kvinnorna missat att ta sina piller, skriver CNN. Men den förklaringen var inte nog för Lazorwitz. Just därför bestämde han sig för att ta en närmare titt på hur gener kan påverka p-piller. 

– Denna typ av forskning har inte berört kvinnors hälsa än. Det är dags att vi tar efter forskning som gjorts på andra läkemedel som visar att genetiken påverkar hur kroppen bryter ned dem, säger han. 

Studien

Lazorwitz och hans kollegor började att studera kvinnor som använde preventivmedlet p-stav. Totalt studerade man 350 kvinnor som haft p-staven på plats i minst ett år men inte längre än 26 månader.  

En p-stav sätts in under huden på överarmens insida och den utsöndrar könshormonet gestagen. Eftersom staven sitter på plats dygnet runt så började teamet att studera genernas effekt på hormonmetabolismen hos de kvinnor som använde p-stav. Detta eftersom att det inte fanns någon oro att någon skulle "missa en dos". 

– Vi var tvungna att börja någonstans och det var en bra grupp att börja med, säger Lazorwitz. 

I framtiden vill de forska mer på kvinnor som använder p-piller. 

Fokuserade specifikt på en genetisk art

När studien gjordes fokuserade Lazorwitz och hans team specifikt på en genetisk variant som kallas CYP3A7*1C. Det är påslaget hos foster i livmodern men stängs av när barnet fött. Däremot så slås den aldrig av hos vissa kvinnor, och enligt studien fortsätter den istället att skapa ett protein som bryter ner de hormoner som används i preventivmedel. 

I studien kunde de se att 25 procent av kvinnorna med den genetiska varianten inte hade tillräckligt höga nivåer av hormonet gestagen som ska förhindra graviditet.

Nytta i vidare forskning 

Resultaten i studien visar ett samband mellan genetik och läkemedels omsättning i kroppen – inte mellan genetik och oavsiktlig graviditet. Det menar Stuart Scott, som bland annat är professor i genetik. Däremot tycker han att studien är väl genomförd och kan komma till nytta i vidare forskning. 

Men det finns andra variabler som ännu inte är kända. 

– Det finns så mycket vi inte vet om preventivmedel. Det ser ut som det finns saker utöver kvinnans kontroll, som genetik, som kan påverka hur preventivmedel fungerar. Och vi måste börja ta dessa saker i beaktande, säger han till CNN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du p-piller?
Tack för din röst!