Lördag 24 Jul
Stockholm

Sömnforskaren: ”Separata sovrum räddar sexlivet”

Separata sovrum kan öka sexlusten
Separata sovrum kan öka sexlusten. Foto: Unsplash

Professor Matthew Walker förespråkar att par ska sova var och en för sig, i separata sovrum. Varför kan man undra? Jo, för att ge dig bättre sömn och därmed rädda sexlivet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sömnforskaren Matthew Walker är författaren bakom den internationella bästsäljaren "Sömngåtan". I boken förespråkar han något som kanske kan tyckas vara en aning kontroversiellt – nämligen att par inte ska sova tillsammans, utan istället ha separata sovrum. 

Anledningen till detta ska vara att det förbättrar sömnen – och en god natts sömn är ju som bekant avgörande för ens humör och hälsa. 

Sömnbrist åldrar en man med tio år 

Sömnen är även avgörande för ens sexlust. Enligt sömnforskaren så minskar mannens testosteron drastiskt efter en natt med dålig sömn – och hamnar då på en lika låg nivå som en tio år äldre man.  

Sömnforskaren rekommenderar par att sova separat – för att förbättra sexlivet. Bildkälla: Unsplash

Kvinnors sexlust påverkas också mycket av sömnen. För varje extra timmes sömn en kvinna får – ökar hennes lust att vara intim med sin partner med hela 13-15 procent. 

Ironiskt nog verkar det alltså som att ditt sexliv blir bättre – trots att du och din partner inte sover tillsammans. 

Professor Matthew Walker gästar kvällens avsnitt av Skavlan och berättar om sin forskning på sömn. Avsnittet sänds på SVT1 21:00. 

Se i klippet ovan när professor Matthew Walker berättar hur viktigt det är med sömn för att hålla sexlivet på topp! 

Sover du i samma säng som din partner?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela