Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Katastrofcyklonen Idai slog till: "Liknar ett fullskaligt krig"

- 22/03/2019, 20:50 -

Cyklonen Idai drog in över sydöstra Asien den 14 mars, med en framfart på 50 meter per sekund. Detta räknas som en av södra halvklotets mest kritiska humanitära katastroferna i vår tid.

Det var natten till fredagen den 14 mars som Moçambique drabbades av cyklonen Idai som drog in över landet med en fart på 50 meter per sekund, och fortsatte sedan de kommande dagarna ner över sydöstra Afrika.

När cyklonen drog in över Moçambique påverkades Zimbabwe som värst, hela 200 000 personer antas ha drabbats, uppger FN:s livsmedelsprogram. Över 200 rapporteras saknade och minst 1000 personer uppges vara döda, men dödssiffran befaras stiga, rapporterar Expressen. 

Inte nog med de förödande omständigheterna, så har gigantiska områden översvämmats, varav broar har förstörts och stora slukhål har skapats i efterverkningarna av cyklonen. Människor rapporteras klänga sig fast i trädtoppar och tak, allt för att försöka komma undan det sex meter djupa vatten som dragit in över områdena.

– Tusentals barn har blivit fullkomligt uppslukade av vattnet. På många platser syns inte tak och trädtoppar på grund översvämningarna, berättar Machiel Pouw, en av flera ansvariga vid Rädda Barnen i Moçambique, för Expressen. 

Översvämningar har drabbat området hårt. Bildkälla: Themba Hadebe/AP/TT

Liknar ett fullskaligt krig

Sveriges Radio rapporterar att landets försvarsminister Perrance Shiri nu meddelar att förödelsen liknar "efterdyningar av ett fullskaligt krig". Presidenten Emmerson Mnangagwa informerar om att förödelsen bör benämnas som ett formellt katastroftillstånd, rapporterar Aftonbladet.

President Emmerson Mnangagwa
Presidenten Emmerson Mnangagwa. Bildkälla: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Flera har samlats i läger 

Malawi var också ett land i sydöstra Afrika som drabbades hårt av cyklonen Idai, och enligt FN har i princip en miljon människor påverkats och över 80 000 personer har varit tvungna att lämna sina hem och tillhörigheter. De människor som befann sig mitt i centrum av katastrofen i Malawi och vars hem förstörts, har nu samlats i läger. Vissa byar går bara att nå via helikopter eller båt, uppger Sveriges Radio.

FN vädjar nu om hjälp då de planerar att hjälpa över 600 000 personer.

– Vi vet ännu inte tillräckligt om hur mycket som har förstörts för att ge en exakt uppskattning av hur mycket resurser vi behöver, men summan kommer att vara omfattande, berättar Farhan Haq, tillförordnad vice talesperson vid FN.

Risk för sjukdomar

Inte nog med de förödande omständigheterna. Nu varnar även hjälporganisationen Oxfam för att det finns en stor risk för eventuella sjukdomar. 

– Latriner och avloppssystem har svepts bort eller förstörts. Människor måste uträtta sina behov i buskarna, det kommer att leda till svåra vattenburna sjukdomar, förklarar John Makina vid Oxfam i ett pressmeddelande.

Vägar och broar har förstörts av cyklonen.
Vägar och broar har förstörts av cyklonen. Bildkälla: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Tora Tomasdottir är meteorolog på väderinstitutet Storm och berättar för Expressen att orkanen inte är särskilt extrem, men att det är ovanligt att dessa slags oväder går in över land, ännu mindre vid bebodda områden. 

Asien är den världsdel som råkat ut för liknande orkaner och oväder som räknats in i den 5-gradiga skalan över orkanstyrka. Men eftersom vattentemperaturen kontinuerligt ökar, så förväntas länder som Moçambique, Malawi och Tanzania drabbas av mer kraftigt verkande oväder.

– Det betyder inte att fler kommer gå in över land eller där någon bor men i de fall där de gör det kan det vara förödande, förklarar Tova för Expressen.

Vill du vara med och hjälpa de drabbade i katastrofen? 

UNICEF jobbar dygnet runt för att hjälpa de drabbade barnen med vatten, sjukvård, näring och skydd. Läget är akut och hjälp behövs. Har du en slant över? Då kan du swisha till 902 00 17. Pengarna går direkt till UNICEFs arbete med att hjälpa barnen i katastrofen.

Om du inte har Swish så kan du alltid ge en gåva. Det gör du här.