Fredag 30 Jul
Stockholm

Ett nytt manligt p-piller är på gång – så kommer det att fungera

Killar och p-piller
Nu kommer p-piller framtaget för män. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT / Unsplash

Preventivmedel för män blir verklighet. Ja, det är sant! Efter flera säkerhetstester har det p-pillret som framtagits specifikt för just män godkänts. Men det behövs mer forskning och längre testperioder, vilket gör att det kan dröja ett tag till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag finns det inget preventivmedel på marknaden för män som motsvarar det kvinnliga p-pillret. Så vad är det vanligaste sättet att skydda sig som man? Jo, kondomer och vasektomi. 

Men nu kan alltså alla män förvänta sig ett nytt slags p-piller – om typ tio år, rapporterar BBC.

Hur kommer det att fungera?

Det manliga p-pillret skiljer sig inte så mycket från det kvinnliga. Det ska tas en gång per dag och innehåller hormoner som ska stoppa mannens spermaproduktion. 

Forskare vid LA BioMed och University of Washington har hoppats på att kunna ta fram ett p-piller som varken minskar sexlusten eller erektionen hos mannen. Och efter många tester av det nya p-pillret är forskarna riktigt positiva till resultatet.

Biverkningar

I en undersökning som pågick i 28 dagar med 40 män, fick tio ta placebo-piller och resterande 30 fick 11-beta-MNTDC, som det nya p-pillret heter. Resultatet visade att de män som fått p-pillret hade så pass minskad hormonnivå att spermaproduktionen avtagit under perioden. Men hos de som fått placebo visade det sig ingen skillnad alls.

– Våra resultat tyder på att detta piller kommer att minska spermaproduktionen, samtidigt som sexlusten är kvar, berättar Christina Wang, en av forskarna bakom p-pillret, för BBC

Än så länge har inga större biverkningar rapporterats i och med undersökningen. Det som noterats är att fem män hade en något minskad sexlust och två kände en aning minskad erektion. 

För att p-pillret ska kunna komma in på marknaden behövs det dock mer forskning och längre testperioder, vilket kan kan göra att det dröjer några år till innan p-pillren finns tillgängligt på marknaden.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att en del kvinnor blir gravida trots att de använder p-piller. Men vad beror detta på? Enligt en ny studie kan vissa kvinnor producera en enzym som bryter ner hormoner som finns i vissa preventivmedel. Här kan du läsa mer om det.

Är p-piller för män en bra idé?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela